Tomaten onder afdak

Misschien bezit je een kasje voor je tomaten. Dat is fijn want tomaten staan graag droog. Als je geen kasje hebt dan zijn er gelukkig genoeg andere creatieve manieren om je tomaten droog te laten staan.

“Tomaten houden wel van zon maar niet van regen”

Tomaten onder een afdak

Tomaten staan graag in een kasje. De belangrijkste tomatenplagen zijn namelijk schimmelsziektes die ‘airborne’ zijn, dus waarvan de sporen zich door de lucht verplaatsen. Een aantal van die schimmelziektes kun je voorkomen door je planten droog te laten staan zodat er geen regenwater op de bladeren komt. Als je geen (ruimte voor een) kasje hebt, kun je je tomaten hier op een andere manier tegen beschermen.

Zelf aan de slag

Op het terras van een kennis zag ik tomaten onder een grote parasol, een geweldig slimme ‘uitvinding’!
In een speciekuip stonden zes verschillende tomatenplanten, kers-, salade-, pruim- en vleestomaten in rood en geel, onder een grote gele parasol, die met een steunkruis was vastgezet aan de kuip. Onderin de kuip lagen, onder de bemeste potaarde, een paar zware terrastegels, zodat de boel niet zomaar kan omwaaien. Later zag ik ook nog een scheerlijn naar de schutting en naar het balkon, want zo’n parasol vangt wel wind. Maar evengoed, een prima idee!
De parasol laat voldoende licht door en uit de omgeving reflecteert zonlicht op de planten. Regenwater komt echter niet op de bladeren, waardoor veel schimmelziekten worden voorkomen. Natuurlijk moet je dan zelf wel voldoende water geven, maar dat moet in een kasje ook. 

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2018-02 – Tekst: Taco IJzerman