Moestuintips van Floor Korte: Water geven

In de maand juni zijn de dagen lang en laat het zonnetje zich heel veel zien, zoals je de afgelopen weken gemerkt hebt. Het kan zijn dat de regenbuien je om de oren vliegen maar deze zijn heel erg plaatselijk. Heeft de regen jouw tuin overgeslagen dan betekent dat ook dat de grond van de moestuin, of jouw bakken op het balkon, extra water nodig heeft. Door de warmte verdampt het namelijk een stuk sneller

“Geef niet iedere dag een klein beetje maar om de twee dagen heel veel”

Zonder water groeien je plantjes veel trager of gaan ze zelfs dood. Dat zou toch wel heel erg zonde zijn van al het harde werk dat je afgelopen maanden hebt verricht. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet hoe, wat en wanneer je het beste je plantjes in de tuin water kunt geven (dit geldt trouwens voor alle planten in de tuin, niet alleen de moestuin).

Tip 1

Geef altijd aan het einde van de dag water. Na een warme dag hebben de plantjes zo’n zin in water, omdat alles is opgenomen en ook een groot deel is verdampt. Het water kan dan goed naar beneden zakken en zo kunnen de planten zich goed herstellen van de warme dag.

Tip 2

Mocht je toch overdag water willen geven, omdat de plant wel een hele droge grond heeft, geef dan altijd water aan de voet van de plant en nooit op het blad. Als je dit wel doet, is de kans dat de bladeren verbranden heel erg groot. De waterdruppels op het blad werken dan als kleine vergrootglazen. Als hier dan een felle zonnestraal op valt, verbrandt het blad. Je moet dus altijd aan de voet water geven.

Tip 3

Geef niet iedere dag een klein beetje maar om de twee dagen heel veel. Laat zeker de sproeier voor een half uur aan staat zodat het water lekker diep naar beneden kan zakken. Het voordeel hiervan is dat de wortels veel dieper zullen wortelen om het water te gaan zoeken.

Tip 4

Stop naast de plant een opengeknipte petfles met de hals naar beneden in de grond. Deze kun je iedere keer vullen met water. Doe dit vooral bij vruchtgroentes of planten waarvan je weet dat ze diep geworteld zijn. Zo geef je dieper bij de wortels water waardoor de plant een stuk sterker wordt en zal het water veel minder snel verdampen. Het is dus heel logisch eigenlijk.

Tip 5

Als je een laagje cacaodoppen rondom de voet van de plant aanbrengt, blijft het water beter in de grond, want het heeft namelijk geen uitweg om te verdampen. Ook heb je als voordeel dat je minder last zult hebben van onkruid en dat is ook niet verkeerd!

Tip 6

Ga je op vakantie binnenkort? Zorg dan dat je een oppas regelt voor de tuin. De tuin kan zeker wel 4 dagen zonder water (als het niet te warm is), maar als er na deze dagen nog steeds geen water wordt gegeven, is het klaar met je plantjes. Grote planten in een grote pot houden het wat langer vol dan in de kleine potten, maar toch is het heel verstandig om iemand te regelen die de plantjes water geeft tijdens jouw afwezigheid.

Stadstuinieren: Blog mei, Floor Korte