Zaaien en oogsten: Mei

“In mei kan het meeste buiten gezaaid worden”

Eindelijk gaat de zomer beginnen, de bijen zijn al lekker aan het zonnen. Mei is de maand waarin het meeste zaad buiten gezaaid kan worden. Om je gewassen een ​​vliegende start te geven kun je de plaatsen waar je hebt gezaaid extra beschermen met glas, vliesdoeken, of micro-klimaatdoeken. Deze kunnen de zaailingen warm en vochtig houden.

 

Zaaien in mei

 

Zaaien KamilleKamille
Mei en juni zijn geschikte maanden om zaden ‘uit de losse pols’ te gaan strooien. Kamille kan het beste op deze manier worden gezaaid. Er is, omdat er letterlijk honderdduizenden zaden zijn, zelfs geen noodzaak om ze te bedekken. Sommige tuiniers lopen gewoon over de zaadjes om ze in de grond aan te drukken. Daarna is het simpelweg een kwestie van besproeien.

Zaaien quinoaQuinoa
Een fantastisch en ongewoon gewas, dat gemakkelijk is te kweken, en een overvloedig aanbod geeft van heerlijke bladeren – vergelijkbaar met spinazie – en graanachtige zaden. Afhankelijk van hoeveel zaden je hebt, kun je quinoa zaaien zoals je kamille zaait. Wij gebruikten overigens de zaden rechtstreeks uit de keuken van vorig jaar. Dun ze uit om elke plant voldoende ruimte te geven: 1 plant per 30 cm is wat je ’t beste kunt aanhouden.

Zaaien schorseneerSchorseneren
Schorseneren, paarse morgenster, pastinaak en wortelpeterselie zijn gewassen die voor langere tijd ruimte in je tuin zullen innemen. Besluit je desondanks toch om ze een plek in je stadstuin te gunnen, dan zul je daar blij mee zijn. Vooral ook omdat dit speciale gewassen zijn, die je niet snel in de supermarkt zult vinden.

Zaaien WinterkoolWinterkool
Voor een beginnend tuinier kunnen kool en bloemkool een beetje lastig zijn om vat op te krijgen. Om te beginnen hebben ze veel ruimte nodig en daarna een behoorlijk lange tijd – zo’n vier tot vijf maanden – om te groeien. Verwarrend is dat deze gewassen zowel verkrijgbaar zijn in seizoensgebonden soorten zoals lente-, zomer-, winter- als in de het-hele-jaar-doorvariant. Om het simpel te houden voor nu- dat wil zeggen de zomer – is het ’t beste om de wintervariant te zaaien, zodat deze rond oktober kan worden geoogst.

 

Buiten:
Aardappelen, (Ananas-)aardbei, Bieten, Boerenkool, Boomspinazie, Broccoli, Doperwten en peulen, Kamille, Koolrabi, Lentekruiden, Lente-uien, Meiknolletjes, Pastinaak, Radijs, Rucola, Schorseneren, Sla en pluksla, Snijbiet, Spinazie, Spruiten, Quinoa, Winterbloemkool, Winterkool, Witlof, Wortel, Zeekraal

Binnen:
Basilicum, Courgette, Komkommer, Pattisons, Venkel, Suikermais


 

OOGSTEN IN MEI

Mei wordt vaak de hongermaand genoemd, maar dat is ontrecht. Wanneer je in je tuinagenda doorbladert naar juni zullen je smaakpapillen gaan dansen van plezier. Veel van de gewassen die je in het vroege voorjaar hebt gezaaid zijn namelijk nu al klaar om geoogst te worden. Tegen het einde van juni zul je merken dat je tot over je oren in de oogst zit.

De eerste groenten die je bord zullen bereiken, zijn hoogstwaarschijnlijk:

Bladgroenten als andijvie, boerenkool, snijbiet, sla en spinazie.
Knapperige erwten, peulen en tuinbonen.
Asperge, lentekool, rucola, paksoi, mosterdblad en een ruim aanbod van oosterse (blad)groenten.
Voorjaarskruiden, verse groene knoflook en knoflooktoppen.
De eerste  van je slim geplande doorlopende gewassen als bieten, sla, radijs, lentekruiden, lente-uien, meiraapjes en wortels.

Recepten voor de eerste oogst

Smakelijke spread van erwten
Rabarber-vlierbloesemtaart
Groene ravioli met spinazie

 

Stadstuinieren 2015-03  Tekst en fotografie: Natassia Doets