Planten in potten en kuipen – Water geven

Planten in potten moet je vaker water geven dan planten in de volle grond. De planten in pot hebben een kleine hoeveelheid grond ter beschikking en deze warmt in een pot sneller op dan in de volle grond. Door de opwarming zal de grond eerder uitdrogen. Hoe groter de pot is hoe meer grond er in kan en hoe minder last van uitdroging de grond zal hebben.

Water geven na een regenbui

Zelfs wanneer het regent kan het zijn dat er niet voldoende water in de pot komt omdat de bladeren van je plant dat tegenhouden. Controleer dus ook op regenachtige dagen of de grond in je potten niet is uitgedroogd.

 

Watervoorraad maken

Er is een eenvoudige truc om een watervoorraadje te maken voor je kuip- of potplanten:

  • Boor een klein gaatje in de onderkant van een PET fles.

  • Boor een gaatje in de dop.

  • Vul de fles met water (vinger op het gaatje :-), draai de dop er op en duw de flessenhals een stukje in de aarde, zodat de fles stevig staat.

  • Het water druppelt nu langzaam in de aarde en voorziet de plant van water.

  • Om de juiste grootte van het gaatje in de dop te bepalen, probeer je dit het beste ruim tevoren uit, zodat je kan volgen hoe snel het water uit de fles druppelt.

  • Begin met een klein gaatje en boor deze uit als dat nodig is. Kleiner maken is lastig.

 

Op vakantie

Eén keer per week flink water geven werkt nog beter dan elke dag een beetje. Dit kan natuurlijk niet als je zelf weg bent, naar de volgende tip is een goede start. Drenk je planten voor de vakantie in een emmer, goot of bak, zodat de grond door en door nat is. Daarna kan de fles de vochtvoorraad voor een deel op peil houden.