fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Phytophthora in tomaten – Vlog

Phytophthora in tomaten – Vlog

Hoewel er rassen zijn die het prima doen buiten, was de combinatie van vocht en warmte dit jaar veel van mijn tomaten fataal. De (pseudo) schimmelziekte phytophthora sloeg toe op veel aardappelvelden en helaas dus ook in mijn tuin.

Oogstportret

Oogstportret

De oogst uit je tuin kan zeker in het najaar heel overvloedig zijn. Een moestuin vol groenten, kruiden, fruit en bloemen levert algauw veel lekkers op. Een overvloed op tafel. Maar ook puur visueel kun je je lekker creatief laten gaan met je oogst. Maak eens een oogstportret.

De Tuin van Zorro

De Tuin van Zorro

Samen babbelen, borrelen en met de handen in de aarde wroeten. Daar draait het om bij de Tuin van Zorro in Mechelen. “De picknicktafel vormt het hart van onze samentuin”, zegt Hilde Brans, een van de initiatiefnemers. ‘We zijn ondertussen een hechte vriendengroep geworden.”

Reuzepompoen kweken

Reuzepompoen kweken

Alles begint met het juiste zaadje. Het vraagt wat opzoekwerk, maar als je online goed zoekt vind je vrij snel kwekers die zaadjes verkopen die zonder veel moeite het gewicht van 200 kg bereiken. Maar als je echt goed zoekt, vind je waarschijnlijk ook wel zaadjes die je pompoenen tot 500 kg en meer kunnen voortbrengen.

Moestuin voorbereiden vakantie – Vlog

Moestuin voorbereiden vakantie – Vlog

Wanneer je een volks- of moestuin hebt, vergt op vakantie gaan wel enige voorbereiding. Je wilt tenslotte bij terugkomst niet bedolven worden onder onkruid en oogst. Met deze tips stel je de oogst even uit en voorkom je dat onkruid zich uitzaait.

De eeuwige pluktuin

De eeuwige pluktuin

In de bosrijke omgeving van het Belgische plaatsje Brasschaat ligt De Eeuwige Pluktuin van Hugo d’Hooghe. Als gepassioneerd permacultuur-tuinder en zadenwinner experimenteert hij in zijn schaduwrijke tuin met vaste, eetbare planten. Hij geeft graag zijn kennis door, want hoe meer tuinders zaden gaan winnen en experimenteren, hoe beter!

Gele kornoelje

Gele kornoelje

De bloemen van de kornoelje kunnen gegeten worden in salades of gedroogd worden voor thee. De bessen kunnen onrijp geoogst worden om te pekelen als olijven. Onbewerkt zijn ze zeer wrang. De rijpe bessen kunnen worden gebruikt voor vruchtenwijnen, jams of andere inmaak. Van de bladeren kun je een thee maken.

Recept: Komkommergazpacho

Recept: Komkommergazpacho

Een heerlijk zomerse soep. Verfrissend van smaak door de komkommer en tegelijkertijd mooi om te zien vanwege de verschillende kruiden en bloemen.

Recept: Hartige snijbiettaart

Recept: Hartige snijbiettaart

Snijbiet is een ideale groente om te verwerken in roerbakschotels of om te gebruiken als vervangende groente in recepten met spinazie. Snijbietquiche is ook heel lekker; wat denk je van een hartige snijbiettaart? Bon appétit!

Roodlof en groenlof

Roodlof en groenlof

Roodlof en groenlof zijn verwant aan witlof. Maar er is een belangrijk verschil: witlof moet in het donker worden gebleekt en rood- en groenlof oogst je vanuit de volle grond. Tenminste – was het maar zo eenvoudig, want om het eens lekker ingewikkeld te maken bestaat er ook roodlof dat je als witlof kunt bleken: ‘Rosso di Treviso’.