fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Kruidenthee uit eigen tuin

Kruidenthee uit eigen tuin

Na(ast) asperges en rabarber kunnen we al weer volop verse theekruiden oogsten. Vaste planten geven vaak wat eerder oogst dan veel eenjarigen. Binnenkort zijn er ook weer vlierbessen te plukken voor limonade en ‘champagne’!

Potgrond getest

Potgrond getest

Een weelderige groentetuin begint met een goede grond, het liefst een grondsoort die afgestemd is op de behoefte van je groenteplantjes. Maar hoe pak je dit aan, als je tuiniert op een dak, een balkon of terras? Kun je je potten vullen met potgrond, koop je een grote zak speciale moestuinmix of maak je je eigen cocktail? Stadstuinieren nam de proef op de som en experimenteerde met verschillende zakken grond.

Oca kweken in een pot

Oca kweken in een pot

Oca of klaverzuringknol (Oxalis tuberosa) komt uit Zuid-Amerika is een weinig bekend gewas. Een beetje onterecht, want de planten zijn uiterst eenvoudig in teelt. Je hebt net als bij de aardappel plantgoed in de vorm van jonge knolletjes nodig om te starten. Daarvoor kun je terecht bij gespecialiseerde kwekerijen.

Moestuintips van Floor Korte – De moestuin in mei

Moestuintips van Floor Korte – De moestuin in mei

Wat een feest, want één van de leukste momenten in de maand mei is in aantocht, namelijk het moment dat alles buiten mag en kan in de moestuin. De vorst blijft na 15 mei (ijsheiligen) hopelijk echt weg, zodat we los kunnen gaan. Alles kan buiten gezaaid worden en alle plantjes die een stuk gevoeliger zijn voor de kou en die je de laatste maanden binnen hebt opgekweekt, kunnen buiten worden uitgeplant. Voordat alles naar buiten kan, is het wel verstandig om af te harden.

Recept: Salade met rauwe spruitjes

Recept: Salade met rauwe spruitjes

Het schrijven van dit artikel betekende natuurlijk wel dat ik in de keuken aan de slag moest met mijn alles behalve favoriete groente! Één ding was zeker: ik zou ze niet gaan koken. Want alleen al de weeë lucht van gekookte spruitkool staat me tegen. Er moest toch een manier van bereiden zijn die mijn mening over spruitjes kon veranderen? Stomen? Smoren? Roerbakken? Roosteren?