fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Eten uit de stadstuin: Broccoli

Eten uit de stadstuin: Broccoli

De broccoli en palmkool uit mijn tuin komen goed tot hun recht in dit recept. Voor deze koude salade gebruik ik graag boekweit- of groene thee noedels. Je kunt het kopen bij de Toko. Het is lichte avondmaaltijd waarin de broccoliroosjes een nootachtige smaak krijgen. Het gerecht is vegan.

Lees meer
Moestuinmoeder: Moestuintjes

Moestuinmoeder: Moestuintjes

“Kijk, hier heb ik de tomatenplanten al staan. En de selderij van vorig jaar is gewoon weer gaan groeien.” Ik sta op het dakterras van mijn neefje Loek. In zijn vierkante-meter-tuin heeft hij begin mei volop plantjes staan. De aardbeienplantjes hebben al bloemen, de andijvie groeit goed. Allemaal gezaaid uit tientallen moestuinpotjes van de supermarkt. Ik zie al snel dat hij echt groene vingers heeft: nergens een bruin blaadje of een slap plantje te bekennen. Potverdorie, zo goed staat het er bij mij niet bij.

Lees meer
Dakakker Rotterdam

Dakakker Rotterdam

Met zo’n duizend vierkante meter eetbaar dak mag de DakAkker in Rotterdam zich het grootste stadslandbouwdak in Europa noemen. Wouter Bauman, de drijvende kracht achter de daktuin, heeft inmiddels een jarenlange ervaring opgebouwd met het kweken van groente en fruit op grote hoogte. Terwijl we proeven van de verse bloemen, kruiden en groente krijgen we een spoedcursusje daktuinieren.

Lees meer
Recept Zwarte bessen limonade

Recept Zwarte bessen limonade

Wat ik graag maak van zwarte bessen (behalve jam) is limonade. Van zo’n dieprood gevulde karaf fleurt elke zomerse tafel op en bijna iedereen vindt het lekker. Met zwarte bessen kun je trouwens de meest lekkere dingen maken; jam, sap, toetjes, gelei, taart, wijn, siroop… teveel om op te noemen.

Lees meer
Kruidenthee uit eigen tuin

Kruidenthee uit eigen tuin

Na(ast) asperges en rabarber kunnen we al weer volop verse theekruiden oogsten. Vaste planten geven vaak wat eerder oogst dan veel eenjarigen. Binnenkort zijn er ook weer vlierbessen te plukken voor limonade en ‘champagne’!

Lees meer
Potgrond getest

Potgrond getest

Een weelderige groentetuin begint met een goede grond, het liefst een grondsoort die afgestemd is op de behoefte van je groenteplantjes. Maar hoe pak je dit aan, als je tuiniert op een dak, een balkon of terras? Kun je je potten vullen met potgrond, koop je een grote zak speciale moestuinmix of maak je je eigen cocktail? Stadstuinieren nam de proef op de som en experimenteerde met verschillende zakken grond.

Lees meer
Oca kweken in een pot

Oca kweken in een pot

Oca of klaverzuringknol (Oxalis tuberosa) komt uit Zuid-Amerika is een weinig bekend gewas. Een beetje onterecht, want de planten zijn uiterst eenvoudig in teelt. Je hebt net als bij de aardappel plantgoed in de vorm van jonge knolletjes nodig om te starten. Daarvoor kun je terecht bij gespecialiseerde kwekerijen.

Lees meer
Moestuintips van Floor Korte – De moestuin in mei

Moestuintips van Floor Korte – De moestuin in mei

Wat een feest, want één van de leukste momenten in de maand mei is in aantocht, namelijk het moment dat alles buiten mag en kan in de moestuin. De vorst blijft na 15 mei (ijsheiligen) hopelijk echt weg, zodat we los kunnen gaan. Alles kan buiten gezaaid worden en alle plantjes die een stuk gevoeliger zijn voor de kou en die je de laatste maanden binnen hebt opgekweekt, kunnen buiten worden uitgeplant. Voordat alles naar buiten kan, is het wel verstandig om af te harden.

Lees meer
Recept: Salade met rauwe spruitjes

Recept: Salade met rauwe spruitjes

Het schrijven van dit artikel betekende natuurlijk wel dat ik in de keuken aan de slag moest met mijn alles behalve favoriete groente! Één ding was zeker: ik zou ze niet gaan koken. Want alleen al de weeë lucht van gekookte spruitkool staat me tegen. Er moest toch een manier van bereiden zijn die mijn mening over spruitjes kon veranderen? Stomen? Smoren? Roerbakken? Roosteren?

Lees meer