Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Groene geheimen: Blauwe bes – Pink Lemonade

Groene geheimen: Blauwe bes – Pink Lemonade

Kleinfruit is een prachtige toevoeging aan een eetbare stadstuin, want deze struiken hebben niet veel ruimte nodig, zijn erg gemakkelijk te kweken en blijven jaar na jaar heerlijke, vruchten produceren.
Een spannend, relatief nieuw ras is de Blauwe Bes – Pink Lemonade, die ontzettend zoete, tropisch smakende blauwe bessen produceert. De bessen worden roze als ze rijp zijn.

Groene geheimen: Kaukasus Rankspinazie

Groene geheimen: Kaukasus Rankspinazie

Kaukasus rankspinazie is een klimplant uit de Kaukasus. Hij is in het wild in bossen en langs rivieren te vinden, klimmend over rotsen en bomen. In Scandinavië is deze plant reuze populair. Rond het jaar 1800 werd hij daar in eerste instantie als sierplant geïntroduceerd, maar won al snel aan populariteit door zijn heerlijke eetbare bladeren.

Recept: Pastinaak Cupcakes

Recept: Pastinaak Cupcakes

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op culinair gebied is er ontzettend veel mogelijk met de gezonde en smakelijke pastinaak. Bakken, koken, pureren (stamppot), roosteren, frituren (chips), stoven… alles kan.
Omdat ik graag vervoerbare hapjes wilde maken voor een picknick, heb ik “pastinaak cupcakes” gebakken (naar een recept van Martha Stewart).

Groene Portretten: Pastinaak

Groene Portretten: Pastinaak

Sommige groenten zijn een tijdje uit de mode geweest. Een Hollandse hap – met groenten van eigen bodem – vonden we niet meer zo interessant. Liever zetten we een Marokkaanse couscous of Indiase curry op tafel. Trends bewegen echter altijd in golfbewegingen en dus kwam de interesse in zogenaamde “vergeten groenten” – zoals pastinaak – weer terug. Gelukkig maar, want deze groente is heerlijk, zeker op een koude winterdag!

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.

Groene Portretten: Snijkool

Groene Portretten: Snijkool

Snijkool (door sommigen ook wel bladkool genoemd) is mijn favoriete winterse groente en een gewas waar ik mij ieder jaar weer op verheug. De mooie, gekartelde losse bladeren groeien razendsnel en zijn ongelofelijk gezond.

Pas op voor doorwas! – Tip van Taco

Pas op voor doorwas! – Tip van Taco

Wat? Bonte was, witte was, doorwas? Nee, geen vuile was, maar ‘was’ van gewas, de wassende maan, tot wasdom komen. Groeien dus. Als je tot nu toe dacht, toen het loof van de aardappels verdorde en verdween: “Ach, laat (ze) nog maar even zitten”, dan heb je...

Moestuintips van Floor: Oogsttips

Moestuintips van Floor: Oogsttips

De dagen worden korter, er komt meer regen aan en de temperatuur daalt, maar het is nog niet voorbij. In deze tijd is er gewoon nog lekker te oogsten uit de moestuin. Houd de planten waar vruchten aan hangen dus goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze overrijp, zijn de beestjes er mee vandoor of zijn ze opengespat door de hoeveelheid vocht.