Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Recept: Kervelsoep

Recept: Kervelsoep

Ik ben inmiddels een trouwe fan van mijn moeder’s kervelsoeprecept, al smaakt mijn uitvoering natuurlijk bij lange na niet zo goed als die van haar. Mijn moeder kreeg het recept weer van mijn Belgische oma, dus het is een oudje en super eenvoudig!

Groene Portretten: Kervel

Groene Portretten: Kervel

Sommige groenten, kruiden of fruit brengen herinneringen naar boven. Of het nou de geur is of de smaak, ze laten je een vakantie herbeleven, de eerste maaltijd met je geliefde of een moment uit je kindertijd. Ik heb dat met kervel, een kruid dat mij doet denken aan de kervelsoep die mijn moeder vroeger regelmatig maakte.

Eten uit de stadstuin: Venkel

Eten uit de stadstuin: Venkel

Voor venkel zou je ieder jaar een plekje in de tuin moeten reserveren. De smaak van venkel uit de tuin is intens en pittig. Echt een groot verschil met venkel uit de winkel. En van de venkel uit de tuin kun je behalve de knol, ook het lekkere loof gebruiken!

Romke van de Kaa: Tuin in het donker

Romke van de Kaa: Tuin in het donker

Stadstuinen kunnen vaak donker zijn, vooral als ze worden overschaduwd door hoge gebouwen. In die donkere tuinen komen goud- of bontbladige planten, te herkennen aan achtervoegsels als ‘Aureum’ en ‘Variegatum’, pas goed tot hun recht, veel beter dan in het volle licht. Bont blad doet schemerachtige hoeken oplichten.

Groene portretten: Knolvenkel

Groene portretten: Knolvenkel

Knolvenkel is een langedagplant, wat betekent dat ze lange zonnige dagen ziet als een reden om in bloei te schieten en zaad aan te maken. Je kunt haar daarom beter na 21 juni (de langste dag van het jaar) zaaien.

Recept: Vijgencompote

Recept: Vijgencompote

Vijgen zijn kwetsbare vruchten die niet lang houdbaar zijn. Eet ze dus het liefst dezelfde dag nog op. Bijvoorbeeld in een lekkere vijgencompote.

Recept Kartoffelbrot

Recept Kartoffelbrot

Recept: Kartoffelbrot Het is erg leuk om rassen te kweken die je niet in de winkel of op de markt kunt kopen en om daar dan nieuwe en onbekende recepten mee uit te proberen. Duits “Kartoffelbrot” bijvoorbeeld. Ik had het wel eens gegeten, maar nog nooit zelf gebakken....

Groene geheimen: Hop

Groene geheimen: Hop

‘Hoppen’ zijn eigenlijk de vrouwelijke bloemen van de hopplant. Wist je dat, naast dat je ze kan gebruiken om je eigen bier te maken, je ze ook kan eten? En ook de blaadjes en jonge scheuten zijn eetbaar! Sterker nog, de hopscheuten zijn ongelooflijk populair en staan bekend als de ‘nieuwe culinaire sensatie’.