fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Taco’s Stadsmoestuin: september en oktober

Taco’s Stadsmoestuin: september en oktober

We eten nog doorlopend van de herfstframbozen en kijken de appel(s) bijna van de boom. De goudrenet in de achtertuin draagt dit jaar véél minder dan vorig jaar, om eerlijk te zijn maar één appel. Niet zo gek, want na de enorme oogst van vorig jaar, bijna dertig appels aan een jong boompje, kan je een ‘beurtjaar’ verwachten.

Kweken met de kids: Kiemhoofdjes

Kweken met de kids: Kiemhoofdjes

Velen van ons hebben jeugdherinneringen aan het maken van tuinkersmannetjes met mooie plukken eetbaar haar en grappige kapsels. Dit is een geweldig project voor kinderen en de resultaten laten zich snel zien. Het leert ze het proces van het ontkiemen en is eenvoudigweg leuk om te maken en te zien groeien.

Zelf plantaardige melk maken

Zelf plantaardige melk maken

Met soyamelk en rijstmelk ben ik al een tijdje vertrouwd, maar ik had tot voor kort niet kunnen vermoeden dat ik zelf binnen een mum van tijd en op super eenvoudige wijze melk zou kunnen maken van walnoten uit de tuin of van hazelnoten uit het park en dat deze melk ook nog eens ontzettend lekker zou zijn!

Vlog: Appels drogen

Vlog: Appels drogen

De appels in onze tuin zijn al mooi gekleurd en rijp en zoet. Een aantal appels hebben een beetje vraatschade van dieren of schuurplekken. Beschadigde appels kan je slecht bewaren en voor appelmoes en appeltaart vinden we het nog te vroeg. We drogen de beschadigde appels om ze zo te snoepen of later te verwerken in cake, taart of toetjes.

Groene portretten: Walnoten

Groene portretten: Walnoten

De mooie en gezonde walnoot (Juglans regia) is een genot om in de tuin te hebben staan. Van één enkele boom kun je namelijk al ongelofelijk veel oogsten, noten die niet alleen erg lekker zijn maar ook maandenlang houdbaar.

Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen

Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen

Elk jaar zaai ik bonen die je gedroogd kunt bewaren. Ik kies bijvoorbeeld borlotti, flageolettes of zwarte bonen. De bonen kun je in twee soorten kopen: stok- of stamboon. In een kleine tuin zijn de klimmers (stokbonen) makkelijk. Je kunt veel bonen oogsten en ze nemen weinig ruimte in beslag.
De bonen verwerk ik in een heerlijke salade.

Vlog: Verticaal tuinieren

Vlog: Verticaal tuinieren

Dat we in de stad weinig grondoppervlak hebben, betekent niet dat er geen ruimte is voor groen. Kijk maar eens omhoog, veel muren zijn best geschikt om te laten begroeien. Dit kan oogst opleveren, maar is ook mooi en levert een fijner stadsklimaat op.

Vlog: Zaaien in september

Vlog: Zaaien in september

Tot half september kan het nog: spinazie en veldsla zaaien. je hebt dan lekkere groene blaadjes in de winter, soms (tot in) het vroege voorjaar. Hoe eerder hoe beter, want de dagen worden snel korter en dan neemt de groeikracht af.