Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Start je moestuin: De bodem

Start je moestuin: De bodem

Je kan gaan meten en schetsen, maar zorg dat de bodem (vruchtbaarheid) in orde is, vóórdat je echt gaat aanleggen en indelen. Want welke vorm je ook kiest, je groenten en kruiden hebben straks voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Planten die ‘te arm staan’ zijn vaak gevoeliger voor ziekten, bloeien minder en geven minder oogst. Daarbij moet de grond ook nog voldoende vocht vast kunnen houden, terwijl te veel water juist moet weg kunnen, zodat je wortels niet ‘verdrinken’.

De kunst van tuinieren – SAM VAN AKEN

De kunst van tuinieren – SAM VAN AKEN

Van Aken’s meest opvallende project heet “The Tree of 40 Fruit”; fruitbomen waaraan 40 verschillende soorten fruit groeien. Van één enkele volwassen boom kun je zowel perziken, pruimen, abrikozen, nectarines, kersen en amandelen plukken. Klinkt onwerkelijk, nietwaar?

STADSTUINIEREN 2019-04: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

STADSTUINIEREN 2019-04: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

Heb jij hem al?
STADSTUINIEREN 04-2019 | Palmkool uit de stadstuin | Chutney’s maken | Moestuintips van Floor | Bloemen drogen | Wereldse gewassen | Kweken met kunstlicht | Variatie in boerenkool | Telen op hydroponics | Groen Stadsnieuws | Wildplukken | Doe Het Zelf | Columns | Recepten en nog veel meer…

De kok en zijn moestuin: River Cottage

De kok en zijn moestuin: River Cottage

Ik hou van Hugh Fearnley Whittingstall’s programma’s over moestuinieren, koken, wildplukken en zelfvoorzienend leven en was daarom erg in m’n nopjes toen ik twee dagen langs mocht komen om te fotograferen, interviewen en… meegenieten van overheerlijk eten!

Tuin zonder grond: De raamtuin

Tuin zonder grond: De raamtuin

Geen tuin of balkon maar wel groene vingers en een creatieve geest? Denk dan eens aan een raamtuin. Zo’n groen gordijn van augurk, tomaat of aardbei en kruiden zoals salie, basilicum peterselie en koriander is lekker en bovendien prachtig om te zien.

Moestuintips van Floor: Moestuin voor beginners

Moestuintips van Floor: Moestuin voor beginners

Ik heb sinds 7 jaar een moestuin en zeg altijd tegen iedereen: “Het is helemaal niet moeilijk”. Veel mensen zijn het daar niet mee eens, maar het is gewoon de manier hoe je ernaar kijkt. Je moet het jezelf niet moeilijk maken. Als het leuk en interessant blijft leer je er veel van en eet je ook nog eens gezond uit eigen tuin.

Wildplukken: Winterpostelein

Wildplukken: Winterpostelein

Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren. Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein.

Eten uit de stadstuin: Uien

Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Het tuinseizoen is over. Het is nog geen winter, maar de meeste oogst is binnen en van de rest is duidelijk dat de groei er uit is. Er is nog een aantal klusjes te doen om dit seizoen af te ronden, maar de meeste werkzaamheden zijn al een eerste voorbereiding op volgend jaar.