fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Tomaten drogen

Tomaten drogen

Drogen is een prachtige manier om de oogst van de zomer extra lang te bewaren. Bovendien is de smaak van gedroogde tomaten, net als tomatenpuree, vaak nog intenser dan die van verse tomaten. Dus waarom niet? Maar hoe begin je eraan, aan zo’n eigen oogst aan gedroogde tomaten?

Huitlacoche

Huitlacoche

Je kweekt lekkere suikermaïs en alles groeit lekker. Maar dan plots, midden in de zomer ontdek je iets vreemds. Gekke grijze gezwellen op de jonge kolven en op de stengels. Je zou van minder schrikken! Wat is dat? Bedreigt een geheimzinnige schimmel jouw heerlijke maïsoogst?

Aardbeien stekken – Zo doe je dat

Aardbeien stekken – Zo doe je dat

Juli is een prima maand om aardbeien te stekken. Soms gaat dit vanzelf en kan je ze gewoon uitsteken en verplanten, maar wanneer je aardbeien in een bak teelt, of wanneer je meer stekken wilt, dan kan je ze het best even helpen. Als de stekken geworteld zijn dan kunnen ze rond half augustus op hun definitieve plek uitgeplant worden. De planten hebben dan nog voldoende tijd om stevig te wortelen voor een mooie oogst volgend jaar!

Eten uit de stadstuin: Sla

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst

Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst

Heb je zin in verse groenten en kruiden, een eigen oogst en moestuin maar heb je geen tijd, geen plaats en geen geduld? Geen probleem. Wil je nu meteen starten zonder te wachten op het juiste seizoen? Dat kan. Gewoon door te kiezen voor supersnelle kiem- en microgroenten. Je start waar en wanneer je wil en na een dag of tien kun je oogsten. Na twee weken ben je klaar en kun je alles opruimen of gewoon opnieuw starten. Ideaal dus voor wie meteen resultaat wil en geen zin heeft om ergens lang tijd aan te besteden.

Recept gevulde courgettebloemen

Recept gevulde courgettebloemen

Pluk ’s morgens vroeg de net geopende vrouwelijke courgettebloemen met vruchtbeginsel. Borstel ze met een zacht borsteltje schoon en haal eventuele insecten eruit. Bewaar de bloemen in de koelkast zodat ze niet verleppen of vul ze direct als ze nog openstaan. Maak een mengsel van jonge geitenkaas en per courgettebloem een theelepel fijngehakte geroosterde hazelnoten, fijngehakte gladde peterselie, een beetje citroentijm en een snufje zout en peper…

Vlog: Zaaien in juli

Vlog: Zaaien in juli

Na midzomer kan er een heleboel gezaaid worden, de kans op in bloei ‘schieten’ is veel minder en bladgewassen kunnen nu dus veel langer blijven staan. Ook zomerwortel, bietjes en bonen kunnen nu nog gezaaid worden. Wanneer je dit voor je zomervakantie doet, heb je een najaar vol oogst.

Groene geheimen: Erwtenscheuten

Groene geheimen: Erwtenscheuten

Waarschijnlijk heb je al heel vaak erwten gegeten, waaronder die smakeloze versie die je bevroren in een zak koopt. Misschien heb je zelfs al eens je eigen erwten gekweekt en in dat geval zeker het verschil geproefd. Waar je misschien niet bekend mee bent, zijn de heerlijke, zoete en knapperige erwtenscheuten.

Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten

Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten

Kruisbessen, zwarte bessen en (hun kruising) Jostabessen, dragen op jong hout. Bij wat oudere struiken kan je soms vol dragende takken wegsnoeien om ruimte te maken voor nieuwe jonge scheuten. Bij kruisbessen maakt dit het plukken ook nog eens veel aangenamer.

Moestuintips van Floor: Planten verzorgen

Moestuintips van Floor: Planten verzorgen

De paprika- en de peperplanten top ik ieder jaar als de eerste bloemen ontstaan. Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika’s en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.

Recept: Courgettesalade

Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.