fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Met de kids: Zelf een wormenbak maken

Met de kids: Zelf een wormenbak maken

Wormen zijn experts in het maken van compost. Ze zijn niet alleen de meest onderhoudsarme huisdieren ooit, ze bieden ook een prima kans om kinderen meer over de afbraak van organisch materiaal te leren. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar plastic bakken. Binnen een mum van tijd zijn de wormen door je groente- en fruitafval aan het knagen.

Lees meer
De kok en zijn moestuin: Seppe Nobels

De kok en zijn moestuin: Seppe Nobels

Midden in het centrum van Antwerpen zit Graanmarkt 13, het restaurant van Seppe Nobels. Seppe is een jonge, ambitieuze kok, die zijn hart verloren heeft aan groente. Hij geniet van het werken in de kruidentuin en is sinds twee jaar enthousiast imker. “Bijen zijn belangrijk voor de stad.”

Lees meer
De kunst van tuinieren – Adriaen Coorte

De kunst van tuinieren – Adriaen Coorte

Nederlandse kunstenaars laten zich al eeuwenlang inspireren door moestuinen. Adriaen Coorte maakte bijvoorbeeld prachtige stillevens van geoogste groenten en fruit. Asperges, aalbessen, aardbeien, abrikozen, kruisbessen, perziken… hij legde ze op zo’n bescheiden en intieme manier vast dat je hun smaak bijna door de verf heen kunt proeven.

Lees meer
Romke van de Kaa: Salie

Romke van de Kaa: Salie

Planten kun je aan hun uiterlijk herkennen, maar vaak ook aan hun geur. Zo verspreiden veel salvia’s een doordringende stank van kattenpis. De salie van de saliemelk doet dat gelukkig niet. Die culinaire salie heet Salvia officinalis. Het is een struikje met aromatisch grijs blad en paarse bloemen in de voorzomer.

Lees meer
Vierkante-Meter-Tuin: Mosterdblad

Vierkante-Meter-Tuin: Mosterdblad

Vierkante-Meter-Tuin: Mosterdblad "Deze taaie groenten kunnen de kou van de winter overleven" Vierkante-Meter-Tuin Topgewas! MOSTERDBLAD Er bestaan veel verschillende soorten van het mosterdblad. Deze taaie groenten kunnen de kou van de winter overleven. Nu is het een...

Lees meer
Recept: Rapensoep

Recept: Rapensoep

Dit recept voor rapensoep vond ik in The New York Times Cook Book uit 1961. De openingszin luidt “Turnip soup? By all means, for it is startlingly good!”. En inderdaad, de soep is erg lekker. De typische rapensmaak gaat niet verloren tijdens het koken en bouillon toevoegen is daarom niet nodig, iets wat het originele recept wel voorschrijft.

Lees meer
Spread van erwten

Spread van erwten

Recept: Spread van erwten Ik heb deze keer een spread van erwten gemaakt, wat trouwens heel erg lekker is op het Duitse aardappelbrood! Je kunt met zo’n spread (dip, pesto, tapenade, puree of hoe je het ook wilt noemen) eindeloos variëren en er helemaal je eigen draai...

Lees meer
Natuur op je muur

Natuur op je muur

Natuur op je Muur is een systeem om verticale (moes)tuinen mee aan te leggen. Voor thuis, of op het werk, bijvoorbeeld bij een bedrijfskantine. Het systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor scholen. “Heel erg leuk,” vinden kinderen die er al eentje op hun schoolplein hebben.

Lees meer
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Een gerecht waarin aubergine een absolute hoofdrol speelt is het Italiaanse Parmigiana di melanzane. Wij kozen voor variatie door de gebruikelijke mozzarella te vervangen door ricotta. Zo is het wat frisser en minder zwaar.

Lees meer