fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Boj van de Berg: Groene Stadsontwikkelaar

Boj van de Berg: Groene Stadsontwikkelaar

De Floriade was vroeger een wereldtuinbouwtentoonstelling voor de pracht van bloemen en planten. De versie die over zeven jaar in Almere zal worden gehouden, heeft als thema’s ‘jong’ ‘groen’ en ‘stad’. De gedachte is dat Almere na de tentoonstelling een ideale...

Lees meer
Groene geheimen: Kruisbessen

Groene geheimen: Kruisbessen

De kruisbes is een doornstruik die in de vroege zomer bloeit en vervolgens eigenaardige, ronde vruchtjes geeft. Het zijn erg taaie planten die tegen een muur of in een pot kunnen groeien. Perfect voor de stadstuin dus!

Als de plant eenmaal aangeslagen is, zal hij bakken vol rood, groen of geel fruit produceren. Kruisbessen zijn op veel manieren te verwerken, als je ’t tenminste kunt laten ze allemaal meteen op te eten.

Lees meer
Romke van de Kaa: Gember

Romke van de Kaa: Gember

Soms is het zelf opkweken van planten kinderlijk eenvoudig. Neem nou gember. Je gaat naar een goed-gesorteerde groenteman, of naar een oosterse winkel, je koopt een paar wortelstokken van gember, je neemt een bloempot, stopt de wortels erin, en voilà: voor de rest van je leven kun je putten uit je eigen voorraad van zelfgekweekte gember.

Lees meer
Groene geheimen: Aardkastanje

Groene geheimen: Aardkastanje

Aardkastanje is een makkelijke, meerjarige en multifunctionele plant. Alle delen van deze plant zijn eetbaar. Met zijn sierlijke, varenachtige bladeren, mooie witte schermbloemen en een heerlijke oogst het hele jaar door, is het zeker een aanrader om deze kleine schoonheid in je tuin te hebben.

Lees meer
Recept met Cavolo Nero

Recept met Cavolo Nero

Palmkool, Cavolo Nero, wordt ook wel zwarte kool genoemd omdat hij na bereiding donker kleurt. Palmkool heeft een zachte smaak en is ideaal om te smoren, koken en roerbakken. Dit recept is heerlijk met pasta of rijst.

Lees meer
Cocktail van Hollandse bodem

Cocktail van Hollandse bodem

Femke Mosch van de PRIKbar maakte special voor de lezers van Stadstuinieren dit heerlijke recept. Zo maak je in een handomdraai een cocktail van Hollandse bodem.

Groen- Hollandse Rode
Door de appelazijn lekker verkwikkend en dorstlessend.

Lees meer
Kokosolie

Kokosolie

Lange tijd werd de kokosnoot gezien als een vrucht die vooral veel verzadigd vet bevatte. Tegenwoordig weet men wel beter en beleeft kokosolie vanwege zijn vele goede eigenschappen een ware opmars. Bovendien is deze op talloze manieren te gebruiken. Niet alleen als...

Lees meer
Heilzaam kruid: Tijm

Heilzaam kruid: Tijm

Tijm is een kruid met een sterke aromatische geur dat zowel vers als in gedroogde vorm is te gebruiken. Bovendien is het goed te combineren met veel andere kruiden. “Men zag tijm als een kruid, waarvan de krijgers extra krachten zouden krijgen” Tijm is afkomstig van...

Lees meer
De kok en haar moestuin: Natascha Boudewijn

De kok en haar moestuin: Natascha Boudewijn

Je passie volgen: er zijn veel mensen die ervan dromen, maar slechts weinigen durven de stap daadwerkelijk te zetten. Natascha deed het. Na jarenlang als interim-communicatiemanager te hebben gewerkt, begon zij haar eigen kookatelier. In een oude bollenschuur in Voorschoten richtte zij een prachtige studio in en sindsdien is ze alle dagen druk met koken en werken in de moestuin.

Lees meer
Groene Portretten: Prei

Groene Portretten: Prei

Sommige groenten hebben een interessantere geschiedenis dan ze op het eerste gezicht doen vermoeden. Prei bijvoorbeeld (Allium porrum). De uit de Nederlandse klei getrokken dikke, witte stengels die het hele jaar door te koop zijn, werden kennelijk al tijdens de 21e...

Lees meer