fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

De kok en zijn moestuin: John Hannema

De kok en zijn moestuin: John Hannema

Een vrije geest met gevoel voor ondernemerschap: John Hannema. Hij begon het Rijk van de Keizer ooit vanuit een klein huiskamerrestaurantje en bestiert nu een creatief restaurant, annex culturele vrijplaats, aan de rafelrand van Amsterdam. Op het terrein neemt de moestuin een bijzondere plek in

Lees meer
Groene Portretten: Wortels

Groene Portretten: Wortels

Het kweken van wortels is vrij eenvoudig en kan zowel in de volle grond als in grote potten of bakken worden gedaan. Er zijn zomer- en winterwortelen verkrijgbaar, de zomerwortelen groeien het snelst en “winterpenen” worden groter en steviger. Voor beide geldt dat ze het beste gedijen in luchtige, losgewerkte grond die niet te sterk bemest is.

Lees meer
Romke van de Kaa: Openbaar fruit

Romke van de Kaa: Openbaar fruit

In sommige steden zie je mooie bomen, en in andere minder mooie bomen, maar bijna nooit zie je vruchtbomen. Ik ben wel eens bij de afdeling Openbaar Groen van een gemeente wezen vragen waarom er geen fruitbomen in parken en plantsoenen werden geplant. Het antwoord was: het publiek zou het fruit maar gaan plukken. Tja, waar is fruit dan anders voor bedoeld? Hoewel – je kunt er natuurlijk ook mee gooien, bij voorkeur naar het hoofd van een ambtenaar van Openbaar Groen.

Lees meer
Groene Portretten: Bieten

Groene Portretten: Bieten

Over het kweken van bieten (Beta vulgaris) wordt weinig geschreven in de klassieke geschriften. De oudst overlevende verzameling van Romeinse recepten “Apicius” (waarschijnlijk samengevoegd in de late 4e of vroege 5e eeuw na Christus) geeft echter wel een recept voor...

Lees meer
De stad ontkiemt: Boer Koekoek

De stad ontkiemt: Boer Koekoek

Aan de rand van Nijmegen, in het begin van de Ooijpolder, bevindt zich het land van Boer Koekoek. Helen en Robert Koekoek zijn hier in 2011 een CSA (Community Supported Agriculture) bedrijf begonnen. In het Nederlands ook wel ‘Pergola’ genoemd. Dit model is gebaseerd op de afspraken die een boer met zijn consumenten maakt, die daarna geen consumenten meer zijn maar ‘deelgenoten’. De deelgenoot geeft de boer per jaar een vergoeding voor de gemaakte kosten en mag in ruil daarvoor zelf de gewassen oogsten. Op deze manier worden de opbrengsten en ook de risico’s samen gedeeld

Lees meer
Sprinkhaan als popcorn

Sprinkhaan als popcorn

Sprinkhaan als popcorn “Niet iedere mier die door de keuken wandelt is zomaar geschikt voor consumptie” Sprinkhaan als popcorn: Het nieuwe etenInsecten eten is niet eng. Het is een efficiënte manier om aan eiwitten te komen. En het is nog lekker ook.‘Ik at mijn eerste...

Lees meer
Groene portretten: Spruitkool

Groene portretten: Spruitkool

Ik moet bekennen dat ik heb getwijfeld of ik iets over spruitkool zou kunnen schrijven… van alle soorten groenten is dit namelijk de enige die ik niet lekker vind. Ook al is het super gezond: ik koop ze niet, eet ze niet en heb ze slechts één keer gekweekt in eigen...

Lees meer
Honingzwammen in honing

Honingzwammen in honing

Honingzwammen in honing Ingrediënten: 1 eetlepel olijfolie 300 gram honingzwammen zonder steel 1 takje rozemarijn (gehakt) 1 teentje knoflook (fijngehakt) 1 eetlepel honing 1 eetlepel balsamicoazijn zout & peper naar smaak Werkwijze: Verwarm de oven tot 180...

Lees meer
Moestuinmoeder: Evolutie

Moestuinmoeder: Evolutie

De tijd is weer aangebroken waarop we met het hele gezin uit de moestuin kunnen eten. Dagelijks verse porties sla, piepkleine boontjes en de eerste aardbeien komen eraan. Hoe heerlijk is dat! En wie had dat kunnen vermoeden, dat ik zo’n fanatieke moestuinmoeder zou worden.

Lees meer
Quiche met verschillende boleten

Quiche met verschillende boleten

Quiche met verschillende boleten Ingrediënten: 8 plakken bladerdeeg600 gram verschillende boleten, in grove stukken gesneden2 eetlepels boter1 eetlepel olijfolie4 in grove stukken gehakte sjalotten2 teentjes gesnipperde knoflook2 eieren2 deciliter roomPeper en zout...

Lees meer