fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Als alternatief: Koolrabi

Als alternatief: Koolrabi

Voor de beginnende tuinier (of zelfs de ervaren) zijn kolen verrassend moeilijk om goed te kweken, omdat ze zeer gevoelig zijn voor ongedierte en precies de juiste hoeveelheid voeding en water nodig hebben. Koolrabi is zeer geschikt voor de teelt in potten of in je...

Lees meer
Het dak op met Potage-Toit

Het dak op met Potage-Toit

Ook dit jaar huist een moestuin op het 350 vierkante meter grote dakterras van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hier kweekt voor de vierde keer een klein team van vrijwilligers biologische groenten en kruiden in zelf ontworpen potten van geotextiel. Met succes, want inmiddels kan de dakmoestuin in hartje Brussel bestaan zonder subsidie.

Lees meer
Heilzaam kruid: Knoflook

Heilzaam kruid: Knoflook

Knoflook – de officiële naam is Allium Sativum – is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Azië. Vandaar is het naar het Midden Oosten gegaan en nu wordt het in de hele wereld gebruikt. Inmiddels is knoflook ook niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken....

Lees meer
Lekker makkelijk – Hydrosystemen

Lekker makkelijk – Hydrosystemen

Licht, water en voeding zijn onmisbaar voor een plant. De combinatie van deze drie elementen zorgt er voor dat een plant succesvol groeit, vrucht zet en voor nageslacht zorgt. Je zou denken dat grond ook in deze mix voor succes zou zitten. Maar wist je dat veel planten het ook erg goed doen in het water? Groeien hoeft niet perse in grond, maar kan ook in een watercultuur, ook wel hydrocultuur genoemd.

Lees meer

Recept met sperziebonen: Bohnen, Birnen, Speck

Recept met sperziebonen: Bohnen, Birnen, Speck Dit is een zeer smakelijk Duits gerecht, snel klaar en weer eens iets anders. Ingrediënten voor 4 personen: 500 gram jonge sperziebonen • 500 gram jonge krielaardappels Vijf sappige handperen 250 gram mager ontbijtspek...

Lees meer
Groene geheimen: Engelwortel

Groene geheimen: Engelwortel

Engelwortel, het ‘kruid van de engelen’, heeft een lange medicinale en culinaire geschiedenis. Het werd als smaakstof in verschillende likeuren gebruikt, waaronder Vermouth, Gin, en zelfs Absinthe. Dit zoetgeurend kruid is nog vrij ongewoon in de gemiddelde stadstuin, maar het kweken van deze mooie, veelzijdige en makkelijke plant is zeker de moeite waard.

Lees meer
Likeur van Moerasspirea

Likeur van Moerasspirea

Met moerasspirea maak je heerlijk ijs. Maar probeer spirea vooral ook eens als smaakmaker van likeur. Het jonge blad vind ik erg lekker in een gin-tonic. De bloemen geven een diepe amandelhoningsmaak aan dranken, siropen en ijs. Ik geef je twee eenvoudige recepten waarmee je zonder twijfel een heerlijk resultaat boekt. Wie weet inspireert het je tot meer experimenten met moerasspirea.

Lees meer
Boleten plukken – Stadstuinieren

Boleten plukken – Stadstuinieren

Als de maand juni tegen zijn einde loopt, ga ik het bos in om boleten te plukken. De smaak van een verse peperboleet is heel bijzonder. Meestal moet ik echter na een lange wandeling teleurgesteld het bos verlaten. Pas aan het einde van de zomer komen ze massaal boven de grond…

Lees meer
Recept: Bosbespannenkoeken

Recept: Bosbespannenkoeken

Mijn lievelingsrecepten met Bosbessen! Bosbespannenkoeken Ingrediënten: 150 gram bloem 1 theelepel bakpoeder 60 gram kristalsuiker 1 ei 150 ml melk 250 gram rijpe bosbessen boter Werkwijze: – Maak van de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, ei en melk een beslag – Laat...

Lees meer