fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Moestuinmoeder: Geitenwollensok

Moestuinmoeder: Geitenwollensok

    Moestuinen zijn nog steeds 'hot and happening'. Bijna elke trendwatcher had het er de afgelopen weken over: in 2015 gaan we nóg meer op zoek naar puur eten, vergeten groenten en lokale oogst. Als het aan de schrijvers van deze voorspellingen ligt, gooien...

Lees meer
Rob Roggema, Ontwerpen aan Stadslandbouw

Rob Roggema, Ontwerpen aan Stadslandbouw

Ondanks alle initiatieven om meer gewassen binnen de bebouwde kom te verbouwen, is dat volgens Rob Roggema, lector Ontwerpen aan Stadslandbouw, aan Hogeschool Van Hall Larenstein, helaas nog geen factor van belang in de manier waarop wij onze steden inrichten. “We onderschatten de rol die voedsel in de stad kan spelen.”

Lees meer
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5

Vaste groenten in je moestuin? Als je één vierkante meter over hebt dan kun je met dit plan al gelijk aan de slag.
De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven.

Lees meer
Heilzaam kruid: Gember

Heilzaam kruid: Gember

Gember is een heerlijk verwarmend kruid met een sterke, aromatische smaak. Het geeft pit aan veel gerechten, maar is vooral ook erg gezond en een krachtige anti- oxidant. Zelf gebruik ik het graag in de keuken, juist vanwege de uitgesproken smaak. Het geeft een boost aan nogal wat gerechten.

Lees meer
Een smakelijke bessenhaag

Een smakelijke bessenhaag

Een volgroeide bessenstruik beslaat al gauw een vierkante meter, maar wanneer je ze snoeit als haag, als een soort waaier, dan bespaar je veel ruimte. Door draden te spannen tussen een paar palen kan je de bessen leiden en aanbinden, waardoor de haag maar 30 tot 50 centimeter breed hoeft te zijn.

Lees meer
Groene geheimen: Paars mosterdblad

Groene geheimen: Paars mosterdblad

Paars mosterdblad wordt vaak als sierplant geteeld vanwege zijn opvallende groene en paarse bladeren. Naarmate het weer kouder wordt, worden de bladeren intensiever van kleur. Paarse mosterd is echter ook eetbaar, rijk aan voedingsstoffen en een fantastische groenbemester.

Lees meer
Sleedoorn brandewijn

Sleedoorn brandewijn

Ik vind jenever, brandewijn of wodka puur niet te drinken maar houd ervan als er een smaak aan zit. Dat kun je doen door er limoen of citroen aan toe te voegen, maar geloof me, niets verslaat een fles eigen aangemaakte alcohol met sleedoorn of mispels. Of varieer en combineer eens met vlier, appelbes en duindoorn…

Lees meer
Heilzaam kruid: Brandnetel

Heilzaam kruid: Brandnetel

Brandnetel wordt vaak als een hinderlijk onkruid gezien, dat een naar, branderig gevoel geeft, als je er onverhoopt mee in aanraking komt. Maar het heeft ook een heilzame werking. “De jonge bladeren van de brandnetel kun je uitstekend als groente gebruiken” In de...

Lees meer

Recept: Jonge tuinbonen met mascarpone

Recept met tuinbonen: Jonge tuinbonen met mascarpone Reken per persoon op 750 gram tot een kilo te doppen tuinbonen. Voor vier personen kom je dus op drie a vier kilo. Ingrediënten voor 4 personen: 250 gram gekookte ham Vijf eetlepels mascarpone Een bosje verse...

Lees meer