Aubergines hebben misschien geen uitgesproken smaak maar ze kunnen wel veel smaak van bijvoorbeeld kruiden opnemen en zijn heerlijk om te combineren. Wat dacht je van deze lekkere auberginetaart?
Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.
Aubergines hebben misschien geen uitgesproken smaak maar ze kunnen wel veel smaak van bijvoorbeeld kruiden opnemen en zijn heerlijk om te combineren. Wat dacht je van deze lekkere auberginetaart?
De Oostindische kers (Tropaeolum majus) en de Parakers (Spilanthes oleracea), ook wel champagneblad genoemd, zijn allebei lekkere en gezonde gewasjes waarvan je blad én bloem kunt eten. De smaak is bijzonder.
In de wijk waar eerst een groot bouwbedrijf en een militair hospitaal stonden, groeien nu groenten en fruit, scharrelen kippen en zoemen bijen. Op een mooie lentedag bezoek ik de daktuin van PAKT. Adje van Oekelen, een van de drie ondernemers en initiatiefnemers, laat mij vol trots de eerste spinazie zien en vertelt over alle plannen die ze hebben op deze unieke daktuin in Antwerpen-Berchem.
Paprika’s zijn makkelijker te kweken dan tomaten. Zet je planten gewoon op een zonnige plaats in de tuin, of in een pot op een warme plek op je balkon of terras voor het beste resultaat.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten.
Je kweekt lekkere suikermaïs en alles groeit lekker. Maar dan plots, midden in de zomer ontdek je iets vreemds. Gekke grijze gezwellen op de jonge kolven en op de stengels. Je zou van minder schrikken! Wat is dat? Bedreigt een geheimzinnige schimmel jouw heerlijke maïsoogst?
De dagen worden korter, er komt meer regen aan en de temperatuur daalt, maar het is nog niet voorbij. In deze tijd is er gewoon nog lekker te oogsten uit de moestuin. Houd de planten waar vruchten aan hangen dus goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze overrijp, zijn de beestjes er mee vandoor of zijn ze opengespat door de hoeveelheid vocht.
Wil je ook een eetbare tuin aanleggen? In deze vlog wordt een doodgewone achtertuin (vol zevenblad) omgetoverd tot een gezellige leeftuin met ruimte voor groenten, (klein)fruit en kruiden.
Het hele jaar door zijn er wilde planten te vinden waarmee een pesto te maken is. Je kunt eindeloos variëren door verschillende soorten planten, noten, kazen en oliën te gebruiken. De van oorsprong Italiaanse pestosaus bestaat uit olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten. De ingrediënten worden in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam ‘pesto’; dit betekent namelijk ‘gestampt’.
Matthias Leunckens is een groene jongen uit Borgerhout. Maar zoals in elke stad is de mogelijkheid tot veel groen beperkt. Daarom koos hij in 2015 voor een geveltuin die zijn volledige gevel bedekt. Daarbovenop heeft hij ook nog eens een groendak met een oogverblindend tafereel tot gevolg.
Heb je oregano in je tuin staan? Maak met je oogst deze lekkere pizza met mozzarella. Verse blaadjes oregano zijn ook lekker in een salade en combineren perfect met geroosterde groenten. Gedroogd kan het in een kruidenmengsel voor chili con carne of in een marinade voor vlees.
De trosjes met bessen zijn vanaf het midden van de zomer te oogsten en fleuren rauw niet alleen ijs, taart of een kom yoghurt op, maar zijn ook perfect om sap, jam, limonadesiroop of deze heerlijke aalbessengelei mee te maken.
Hoewel er rassen zijn die het prima doen buiten, was de combinatie van vocht en warmte dit jaar veel van mijn tomaten fataal. De (pseudo) schimmelziekte phytophthora sloeg toe op veel aardappelvelden en helaas dus ook in mijn tuin.