Citroentaart - Stadstuinieren
recept

Citroentaart

Citroen is een belangrijke smaakmaker in de keuken. Je kunt zowel de schil als het sap gebruiken. Het combineert goed met vis en kip. Salades, sauzen en gebak frissen op met een scheut sap. Maar je kan er ook een heerlijke citroentaart van maken!

Ingrediënten voor de citroentaart:

  • 225 g boter
  • 270 g fijne kristalsuiker
  • 50 g amandelpoeder
  • 250 g gezeefde bloem
  • 1 ei
  • 3 citroenen
  • 3 eiwitten

Zo maak je de citroentaart:

  1. Doe 125 gram zachte boter, 70 gram fijne kristalsuiker en 50 gram amandelpoeder in een kom en meng. Voeg geleidelijk 250 gram gezeefde bloem toe en meng tot een kruimeldeeg. Voeg 1 ei toe en kneed tot een geheel. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Rol het deeg uit en bekleed er een beboterde taartvorm van 22 cm mee. Bak de bodem 25 minuten in de oven goudbruin.
  4. Rasp de schil van 1 citroen en pers 3 citroenen uit. 
  5. Smelt 100 gram boter in een sauspan en voeg 150 gram fijne kristalsuiker toe. Doe het citroenrasp en -sap erbij en laat 5 minuten zachtjes koken. 
  6. Klop 3 eieren los en voeg 15 gram maïzena toe. 
  7. Haal het botermengsel van het vuur en roer er de losgeklopte eieren door.
  8. Schenk de citroenvulling in de taartbodem. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en bak de taart 30 minuten.
  9. Klop 3 eiwitten tot een stevig schuim en voeg geleidelijk 50 gram fijne kristalsuiker toe.
  10. Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit toefjes op de citroenvulling.
  11. Zet de taart 1 minuut onder de gril zodat de toefjes een lichtbruin kleurtje krijgen.

Meer inspiratie:

Pompoentaart
Rabarber-vlierbloesemtaart
Taartje met mispels
Aardbei & rabarber taart

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: 2020-04 | Groene portretten. Tekst en fotografie: Marleen van Es.

logo
Sluiten
close