recept
Met engelwortel kan je verschillende dingen maken, zo ook jam! Het is gemakkelijk te maken en ook nog eens extreem lekker.
Ingrediënten voor de engelwortel jam:
- 750 gram riet- of kristalsuiker
- 1 kilo gekookte engelwortelstengels
- 0,5 liter water
- Zeste en sap van 1 citroen
Zo maak je de engelwortel jam:
- Pluk de jonge zachte stengels, verwijder alle bladeren en snijd ze in 5 cm grote stukken.
- Vul de pan met water, breng aan de kook, voeg de stengels toe en laat 30 minuten sudderen.
- Kook tot de stengels zacht zijn, afhankelijk van de dikte van de stengels en giet de stengels af.
- Vul de pan met vers koud water en laat de stengels een nacht weken (12 uur) . Zeef en gooi het water weg.
- Voeg 0,5 liter water en de kilo suiker toe aan de wortels; roer op een zeer klein vuur net zolang totdat de suiker is opgenomen.
- Voeg dan de citroensap en zeste toe.
- Breng aan de kook en check na 5 minuten op een schotel hoe de jam loopt; de jam moet rimpelen als hij afkoelt.
- Giet de jam in gesteriliseerde potten.
Tip: Je kunt aan de jam ook appels of wilde bloemen toevoegen naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen of andere eetbare bloemen. Wanneer je de jam inmaakt, dan kan die jaren lang goed blijven.
Meer inspiratie:
Wildplukken: Engelwortel
Sojamelk maken
Chutney van groene tomaten
Aardbei & rabarber taart