recept
Met engelwortel kan je verschillende dingen maken, zo ook gekonfijte engelwortel. Deze kan je in gerechten gebruiken als suiker vervanger of om uit het vuistje te eten.
Ingrediënten voor gekonfijte engelwortel:
- 1 kilo engelwortelstengels (groene, jonge stelen)
- Bakpoeder
- Maak een siroop naar de hoeveelheid engelwortel die je plukt: 1 kilo suiker op 1 liter water
- 1 pond gedroogde basterdsuiker
Zo maak je de gekonfijte engelwortel:
- Knip de engelwortelstengels als ze jong en groen zijn; verwijder bladstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 6 centimeter.
- Laat ze weken in koud water, ongeveer 8 uur.
- Kook de stengels in water tot de stengels zacht beginnen te worden.
- Voeg ongeveer een halve theelepel bakpoeder per halve liter water toe om de groene kleur van de engelwortel te behouden.
- Koel de stengels onder stromend water, verwijder de draderige onderdelen aan de buitenkant van de stengels.
- Leg ze in een siroop gemaakt van 1 kopje suiker en 1 kopje water en laat ze 24 uur weken.
- Kook ze dagelijks gedurende 5 minuten in deze siroop en doe dit gedurende vier dagen; na vier dagen wordt de engelwortel doorschijnend.
- Haal de engelwortelstengels na vier keer koken uit de siroop en droog ze op een rek.
- Je kunt de stengels ook even door wat basterdsuiker rollen voordat je ze droogt.
Tip: Bewaar de gekonfijte engelwortel in een luchtdichte pot, zo blijven ze langer vers en lekker!
Meer inspiratie:
Engelwortel jam recept
Chutney van groene tomaten
Taartje met mispels
Aardbei & rabarber taart
Stadstuinieren 2016-03. Tekst: Edwin Flores.