Knolselderij heeft een zachte smaak en kun je rauw of gekookt eten. Een klassieker is in julienne gesneden en gecombineerd met remouladesaus. Gekookt is knolselderij heerlijk als puree en gratin, al dan niet gecombineerd met aardappel, en als smaakmaker in erwtensoep. Maar je kan er ook een heerlijke knolselderijsoep met porcini mee maken.
Ingrediënten:
De ingrediënten van de knolselderijsoep met porcini is voor 4 personen.
- 15 g gedroogde porcini
- 1 halve knolselderij
- 1 ui
- 60 g boter
- 125 g zure room
- 150 ml slagroom
- 1 el bloem
- snufje versgemalen zout en peper
- snufje dille (ter garnering)
Zo maak je de knolselderijsoep met porcini:
- Schenk heet water over 15 gram gedroogde porcini en laat 30 minuten weken.
- Snijd 1 halve knolselderij in blokjes en snijd 1 ui fijn.
- Verhit 60 gram boter in een soeppan en bak de knolselderij en ui, met de deksel op, zacht op een laag vuur. Voeg de porcini samen met het vocht toe. Bewaar eventueel wat porcini voor de garnering. Laat even sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Meng 125 gram zure room en 150 ml slagroom met 1 eetlepel bloem tot een gladde pasta en roer door de soep. Kook ongeveer 5 minuten tot de smaak van de bloem is verdwenen.
- Verdun de soep met water tot de gewenste dikte. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Garneer met porcini en dille.
Meer inspiratie:
Salade met knolvenkel
Maaltijdsoep met okra
Pompoensoep
Slasoep recept
Stadstuinieren: 2021-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.