De kweepeer of kweeappel (Cydonia oblonga) is een boomsoort uit de rozenfamilie (Rosaceae). De rauwe vruchten zijn heel hard en daarom worden ze verwerkt tot gelei, jam en marmelade. De jam en gelei kun je verwerken in taart. Meng wat gelei door de vulling van appeltaart of bestrijk een kwarktaart met een dunne laag gelei. In de Arabische keuken worden de vruchten ook gebruikt in hartige gerechten met vlees en groenten. Kweepeer combineert goed met appel, citroen, kaneel, peer, vanille en walnoten.
Ingrediënten:
- 3 á 4 kweekperen
- 1 citroen
- 110 g lichte basterdsuiker
- Snufje zout
- 150 g boter
- 175 g bloem
- 35 g rietsuiker
- 50 g walnoten
- 50 g havervlokken
- Vanille ijs
Zo maak je de kweepeer kruimeltaart:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil 3 à 4 kweeperen, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Leg de kweeperen in een braadslede. Besprenkel met het sap van 1 citroen, 75 gram lichte basterdsuiker en een snuf zout. Schuif de braadslede in de oven en rooster de kweeperen in een uur zacht.
- Meng 150 gram koude en in blokjes gesneden boter met 175 gram bloem, 35 gram lichte basterdsuiker en 35 gram rietsuiker en een snuf zout met je handen of in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Hak 50 gram walnoten grof en voeg samen met 50 gram havervlokken toe en meng goed.
- Verspreid de kruimels over een bakblik en schuif in de oven. Bak de kruimels in 15-20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Haal de kweeperen uit de oven en verdeel de kruimels erover. Bak vervolgens nog eens 15-20 minuten tot het sap van de kweeperen aan de randen gaat borrelen.
- Serveer warm met een bol vanille-ijs
Zo maak je de kweepeer kruimeltaart! Heerlijk als dessert, vooral tijdens de feestdagen.
Maar inspiratie:
Apple crumble
Inmaken en bewaren: Appels lekkers voor later
Kweepeer kweken en oogsten
Bloemkool – courgettesoep
Stadstuinieren: 2022-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.