Mierikswortelcrème - Stadstuinieren
recept

Mierikswortelcrème

Deze mierikswortelcrème kun je bij vlees serveren maar combineert ook goed met vis zoals zalm of gerookte forel. Ik vind het lekker om door aardappelpuree te roeren maar je kunt het ook door een salade met bietjes mengen.

Ingrediënten voor de mierikswortelcrème:

  • 100 g mierikswortel
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 el cider- of appelazijn
  • snufje versgemalen zout

Zo maak je de mierikswortelcrème:

  1. Schil het stuk mierikswortel en rasp het fijn.
  2. Vul een kleine keukenmachine met de mierikswortel, yoghurt en azijn. Breng op smaak met zout.
  3. Bewaar het in een afsluitbaar bakje in de koelkast. 

En zo is de mierikswortelcrème gemaakt, gemakkelijk gemaakt en goed te combineren met andere dingen.

Wist je dat

De mierikswortel is in het verleden gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat veel vitamine C, werkt vochtafdrijvend en is antibacterieel. In Nederlandse kookboeken uit de 18de eeuw verschijnen zowel recepten voor sauzen als huismiddeltjes tegen scheurbuik. Op de schepen richting Oost-Indië kon men de planten van mierikswortel in leven houden en was het naast citroen een middel om scheurbuik te voorkomen.

Krijg je geen genoegen van deze mierikswortelcrème? Probeer dan zelf mierikswortel te kweken. Je kunt mierikswortel ook in een wisselteeltsysteem toepassen. Verplaats dan in het voorjaar de wortels. Doe dat wel zorgvuldig want alles dat achterblijft, groeit weer uit tot een grote plant. Mierikswortel stelt weinig eisen aan de bodem, maar voor jezelf is losse of zandgrond makkelijk bij het opgraven.

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Meer inspiratie:

Salade met erwtenscheuten
Wortelpannenkoeken
Engelwortel gin zelf maken
Hartige courgettekoekjes

Stadstuinieren: 2018-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.

Meer over:

logo
Sluiten
close