Daslook kun je oogsten van februari tot april. Dit is lekker in salades, boter en pesto. Daarna volgen de bloemen; deze zijn lekker en decoratief in salades, een bloemenboter of in sauzen. Zo ook in een heerlijke pasta met daslook pesto. Vanaf mei kun je het zaad oogsten en de bollen, die je zoals knoflook kunt gebruiken, oogst je vanaf november tot eind januari.
Maar let op: Verwar daslook niet met de giftige lelietjes-van-dalen. Kneus altijd eerst het blad: het moet écht sterk naar look ruiken. Zo niet, blijf er dan vanaf.
Pasta met daslook pesto
Ingrediënten:
– Spaghetti voor 4 personen
– 10 daslookblaadjes, grof gesneden
– 4 eetlepels daslookpesto gemaakt van een bos daslook, handvol hazelnoten, olijfolie, theelepel suiker, zout en peper. Doe dit allemaal in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde pesto
– 1 ui
– Extra olijfolie
– Geraspte oude kaas naar smaak
– Extra peper en zout naar smaak
– Wat zest van een citroen naar smaak
Werkwijze:
- Snijd de ui, verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit hierin de ui.
- Doe in een ruime pan water, kook hierin de pasta al dente (kijk daarvoor op de verpakking van de pasta).
- Pak ondertussen de keukenmachine en doe daar het bosje daslook, de handvol hazelnoten, flinke scheut olijfolie, 1 tl suiker en tot slot zout en peper erin. Pureer dit tot een gladde pesto.
- Voeg de daslook bij de ui en fruit deze 1 minuut.
- Giet de pasta af. Doe de pasta bij de daslook en uit mix, vervolgens ook de pesto en roer goed om.
- Maak op smaak met oude kaas, peper en zout en extra olijfolie
- Rasp er citroen zest naar smaak over en eet smakelijk!
Meer inspiratie:
Wildplukken: Daslook
Op stap met: De Onkruidenier
Geneeskrachtige kruiden
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Bestel hier het boek van Edwin Florès:
Edwin Florès: Het wildpluk kookboek
Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Edwin Florès