recept
Pastinaak kun je op dezelfde manier gebruiken als wortelen. Gekookt, gebakken, geroosterd en gestoomd. Je kunt ze verwerken in soep, puree, stoofpot en taart. Wij hebben er een heerlijke pastinaaksoep van gemaakt!
Ingrediënten:
De ingrediënten van de pastinaaksoep zijn voor 4 personen
- 1 el korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 gedroogde chilipeper
- 1 tl kurkuma
- 1/4 tl fenegriek
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 2-3 pastinaken
- 50 g boter
- 1 el bloem
- 1 l kruidenbouillon
- 150 ml slagroom
- snufje versgemalen zout en peper
- verse kruiden ter garnering
Zo maak je de pastinaaksoep:
- Doe 1 eetlepel korianderzaad, 1 theelepel komijnzaad, 1 gedroogde chilipeper, 1 theelepel kurkuma en 1/4 theelepel fenegriek in een vijzel en maal fijn.
- Snipper een ui, snijd een teen knoflook fijn en snijd 2-3 pastinaken in stukken.
- Smelt 50 gram boter in een ruime pan en voeg de ui, knoflook en pastinaak toe. Zet het vuur laag en laat 10 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes bakken.
- Voeg 1 eetlepel bloem en het gemalen specerijenmengsel toe. Bak 2-3 minuten mee.
- Schenk 1 liter kruidenbouillon geleidelijk en al roerende toe. Laat koken tot de pastinaak zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Roer 150 milliliter slagroom erdoor en voeg eventueel wat water toe als je de soep te dik vindt.
- Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Garneer met verse kruiden uit de tuin.
Meer inspiratie:
Pastinaak met koriandersaus
Gevulde zoete aardappel
Spinazie omelet
Aardbei & rabarber taart
Stadstuinieren: 2020-04 | Groene portretten. Tekst en fotografie: Marleen van Es.