Peterseliewortelsoep - Stadstuinieren
recept

Peterseliewortelsoep

Peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte penwortel. Zoals de naam al doet vermoeden is het een variant van de bekende peterselie. Peterseliewortel kun je verwerken in stamppot, stoofpotjes, puree of soep. Maar ook roosteren en combineren met andere groente in een winterse salade. De smaak gaat goed samen met aardappel, appel, boter, knoflook, noten en wortel. Tijd om ons peterseliewortelsoep recept met jullie te delen.

Ingrediënten:

  • 2 peterseliewortels
  • 1 appel
  • 2 el olijfolie
  • snufje cayennepeper
  • 5 takjes tijm
  • 2 sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el hazelnoten
  • snufje versgemalen zout en peper

Zo maak je de peterseliewortelsoep:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Schil 2 peterseliewortels met een dunschiller en snijd daarna in stukken. Schil 1 appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe de wortel en appel in een ovenschaal, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en strooi er een snuf cayennepeper over. Leg 5 takjes tijm in de ovenschaal.
  3. Rooster de peterseliewortel en appel in 15-20 minuten zacht.
  4. Snipper 2 sjalotten en snijd 5 tenen knoflook fijn.
  5. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en voeg de sjalot toe. Bak op middelhoog vuur zacht en voeg de knoflook toe. Bak een paar minuten.
  6. Voeg de geroosterde groente samen met het vocht uit de ovenschaal en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
  7. Vis de takjes tijm uit de pan en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. 
  8. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en verdun de soep met een beetje water als je hem te dik vindt. 
  9. Rooster 1 eetlepel hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat even afkoelen. Hak ze grof en strooi als garnering over de soep.

Tip: Ook de bladeren van de plant zijn eetbaar. Niet weggooien dus! Gebruik de bladeren op dezelfde manier als peterselie.

En zo maak je de peterseliewortelsoep, makkelijk hé?!

Meer inspiratie:

Engelwortel gin zelf maken
Wortelsalade
Venkelsoep met saffraan
Groene paprikasoep recept

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: 2022-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.

logo
Sluiten
close