Plaattaart met prei en aardperen - Stadstuinieren
recept

Plaattaart met prei en aardperen

Aardperen hebben een nootachtige smaak en ze doen denken aan artisjokken. Je kunt aardperen in plakjes snijden en smoren in boter, roosteren in de oven of gratineren met een pittige kaas. Aardperen combineren goed met noten en kruiden als tijm, rozemarijn en laurier. Of maak deze plaattaart met prei en aardperen.

Ingrediënten:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 el olijfolie
  • 40 g boter
  • 1 citroen
  • 300 g aardperen
  • 70 g walnoten
  • 3 preien
  • vers bladerdeeg
  • 60 g geitenkaas

Zo maak je de plaattaart met prei en aardperen:

  1. Hak 2 teentjes knoflook  en de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en 40 gram boter in een kleine pan. Voeg de knoflook en rozemarijn toe. Haal de pan van het vuur als de boter is gesmolten.
  2. Vul een kom met het sap van 1 citroen en water.
  3. Verwarm de oven op 200 graden. 
  4. Snijd 300 gram aardperen in dunne plakjes en leg de plakjes in het citroenwater.
  5. Rooster 70 gram walnoten 5 mintuten in de oven. Laat afkoelen en hak grof.
  6. Snijd 3 preien in ringen en hak de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn.
  7. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg de prei en rozemarijn toe. Zet het vuur laag en laat 10 minuten stoven. 
  8. Breng een pan met water aan de kook. Voeg de aardpeerplakjes toe en kook in 3 minuten gaar. Giet af.
  9. Rol vers bladerdeeg uit en bestrijk met het oliebotermengsel.
  10. Strooi de helft van de walnoten erover. Verdeel de prei en de aardpeer over het deeg.
  11. Brokkel 60 gram zachte geitenkaas boven de taart en strooi de rest van de walnoten erover.
  12. Bak de taart in 20-25 minuten goudbruin.

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Meer inspiratie:

Plaatcake met pruimen en frambozen
Pizza met mozzarella en oregano
Pizza met lente-uitjes en kruiden
Hartige courgettekoekjes

Stadstuinieren: 2019-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.

logo
Sluiten
close