Combineer rode uien met appels, peren, kaneel en gember en je krijgt een heerlijk kruidige chutney. Lekker bij gevogelte en varkensvlees, maar ook bij gegrilde wintergroenten (aardpeer, wortel, pompoen) en verschillende kazen. Serveer de chutney bijvoorbeeld bij een tosti of een kaasplankje met zachte romige kazen zoals een brie. Ook lekker is een salade van avocado en geraspte wortel met sneetjes geroosterde brood en deze heerlijke rode uien en gedroogde vruchten chutney.
Ingrediënten:
- 2 flinke rode uien
- 375 g gemengd gedroogd fruit (bijvoorbeeld appel, peer, pruim, perzik en abrikoos)
- 6 bolletjes gekonfijte gember
- 250 ml water
- 250 ml natuurazijn
- 200 g rietsuiker
- 1 tl grof zeezout
- stukje verse gember (ten grootte van een duim)
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 el blanke amandelen
- 1 appel
Tip: Door zuur (azijn) kunnen metalen deksels roesten. Gebruik voor chutneys daarom schroefdeksels met een plastic/rubberen laagje aan de binnenkant. Of kies voor weckpotten met glazen deksels.
Zo maak je de rode uien en gedroogde vruchten chutney:
- Verwijder de schil van de uien en snijd ze in ringen. Doe de uienringen in een pan met een dikke bodem en smoor ze op laag vuur. Laat de deksel van de pan, roer af en toe en houd de uien in de gaten.
- Snijd ondertussen de bolletjes gekonfijte gember in stukjes. Spoel de gedroogde vruchten af met koud water en snijd ze iets kleiner. Hou je van appel? Voeg dan verse appel toe. Schil de appel, snijd ‘m in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appel vervolgens in stukken.
- Voeg alles toe als de uien glazig en zacht zijn. Roer goed door.
- Schil de verse gember en snijd vervolgens in lange dunne reepjes (julienne). Voeg de gember en het kaneelpoeder toe en roer goed door.
- Voeg de suiker en het zout toe. Roer goed door. Als de suiker en zout volledig zijn opgenomen, voeg dan het water en de azijn toe. Laat het geheel op laag vuur garen (al gauw 20 minuten).
- Maak de potten en deksels schoon in een sopje van warm water en soda. Spoel grondig na met warm water. Zet de potten (met de opening naar boven) op een (schone!) bakplaat in een (schone!) oven. Stel de temperatuur van de oven in op iets hoger dan 100 Celsius. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan. Leg de deksels van de potten in een diep bord en overgiet de deksels met kokend water.
- Controleer de dikte van de chutney. Trek een houten lepel door het fruit- en groentemengsel. Als er geen vocht meer in de getrokken geul komt dan is de chutney klaar. Bevat de chutney nog te veel vocht, kook ‘m dan nog iets langer. Als je de stukken fruit en groente nog te groot vindt, kun je de chutney eventueel wat fijner maken. Pureer het mengsel (heel) kort met de staafmixer.
- Hak de amandelen grof en voeg toe aan de chutney. Roer alles nog een keer goed door.
- Plaats de gesteriliseerde potten en deksels op een schone snijplank of een schone theedoek. Schep de warme chutney in de potten en druk de chutney aan met een houten lepel. Maak de randen van de potten schoon met een stuk keukenpapier. Pak met een tang voorzichtig de deksels en draai deze – goed dicht – op de potten. Zet de potten een paar minuten op hun kop en draai ze daarna weer om. Als je steriel hebt gewerkt, kun je de chutney een jaar op een droge, donkere en koele plek bewaren.
Meer inspiratie:
Chutney van groene tomaten
Inmaken en bewaren: Appels lekkers voor later
Inmaken en bewaren: Siroop maken
Zelf ketchup maken
Stadstuinieren: 2019-04 | De kunst van het bewaren