Sinaasappel met rozemarijn

Rozemarijn smaakt goed met vlees en het wordt ook wel gebruikt bij het maken van worst. Ik vind het lekker met geroosterde wintergroente als pompoen, wortel, pastinaak en aardappels. Maar ik doe het ook weleens door koekjesdeeg of geef er een fruitsalade een twist mee. Zo bereid ik sinaasappels met rozemarijn, dit geeft het een heerlijke winterse smaak.
Rozemarijn werd in de klassieke oudheid in de tuinen van Rome gekweekt. Je zou verwachten dat het voorkomt in de beroemde verzameling recepten van de Romein Apicius. Maar het oudste recept met rozemarijn heb ik gevonden in The Forme of Cury (1390), één van de oudste Engelse kookboeken. Het is een recept voor salade met prei, knoflook, ui, peterselie en rozemarijn.
En voilà, zo bereid je de sinaasappels met rozemarijn! Je huis zal er heerlijk naar ruiken en je hebt zelf ook een heerlijke salade.
Sangria met goudsbloem
Zweedse bietensalade
Sellerie Salade
Appels drogen
Stadstuinieren: 2019-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!