Rozemarijn smaakt goed met vlees en het wordt ook wel gebruikt bij het maken van worst. Ik vind het lekker met geroosterde wintergroente als pompoen, wortel, pastinaak en aardappels. Maar ik doe het ook weleens door koekjesdeeg of geef er een fruitsalade een twist mee. Zo bereid ik sinaasappels met rozemarijn, dit geeft het een heerlijke winterse smaak.
Rozemarijn werd in de klassieke oudheid in de tuinen van Rome gekweekt. Je zou verwachten dat het voorkomt in de beroemde verzameling recepten van de Romein Apicius. Maar het oudste recept met rozemarijn heb ik gevonden in The Forme of Cury (1390), één van de oudste Engelse kookboeken. Het is een recept voor salade met prei, knoflook, ui, peterselie en rozemarijn.
Ingrediënten:
- 3 takjes rozemarijn
- 300 ml water
- 200 g suiker
- 3 sinaasappels
Zo bereid je de sinaasappels met rozemarijn:
- Doe 3 takjes rozemarijn met 300 ml water en 200 gram suiker in een kleine pan. Verwarm al roerende en laat 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwijder de takjes rozemarijn.
- Schil de sinaasappels en snijd in plakken. Doe de sinaasappelplakjes in een schaal en schenk de siroop er over. Zet de schaal een paar uur in de koelkast.
En voilà, zo bereid je de sinaasappels met rozemarijn! Je huis zal er heerlijk naar ruiken en je hebt zelf ook een heerlijke salade.
Meer inspiratie:
Sangria met goudsbloem
Zweedse bietensalade
Sellerie Salade
Appels drogen
Stadstuinieren: 2019-04. Tekst en fotografie: Marleen van Es.