Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Recept: Bosbespannenkoeken

Mijn lievelingsrecepten met Bosbessen! Bosbespannenkoeken Ingrediënten: 150 gram bloem 1 theelepel bakpoeder 60 gram kristalsuiker 1 ei 150 ml melk 250 gram rijpe bosbessen boter Werkwijze: – Maak van de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, ei en melk een beslag – Laat...

Recept: Raitziki met daslook

    Raitziki met daslook Ingrediënten: - ½ komkommer geschild - 1 theelepel zeezout - 15 stengels bieslook (ongeveer 18 cm in lengte) - 5 stengels van daslook, gewassen en gedroogd - 3 eetlepels halfvolle crème fraîche of dikke yoghurt - Schil en sap van ½ kleine...

Recept: Kambucha van Berkensap

Kambucha van Berkensap = een zuur dat je kunt gebruiken i.p.v. azijn om groenten mee in te maken Ingrediënten: 10 liter berkensap 500 gram honing ( eventueel 100 gram groene thee ) 1 emmer 1 scooby ( schimmel kambucha ) Werkwijze: Zeef de berkensap door een doek Voeg...

Recept: Berkensap Bier

Berkensap Bier Ingrediënten: 5 liter berkensap 1,25 kilogram honing 2 bosjes berkentwijgen kleintjes van ongeveer 25 cm lang en diameter van 0,5 tot 1 centimeter geactiveerd champagne gist (5 gram is voor mij altijd voldoende) halve theelepel suiker voor in de fles...

Recept: Brood met knotswier

Brood met knotswier Ingrediënten: 25 gram knotswierpoeder 30 gram verse gist 1 theelepel vloeibare honing 150 ml warm water 150 ml warme melk 2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie 340 gram sterke witte broodmeel 110 gram volkoren broodmeel 1 afgeronde theelepel fijn...

Frisse soep van vogelmuur

    Frisse soep van vogelmuur Ingrediënten: 4 lenteuitjes, in dunne plakjes gesneden 2 kraailookscheuten, in dunne plakjes gesneden 400 gram vogelmuurtopjes, dus zonder de stengels 1 gepofte kliswortel of pastinaak. Bij gebrek daaraan 1 grote aardappel in kleine...

Recept: Kippensoep met aardpeer en brandnetel

Bij een zachte winter kan je tot diep in de winter of zelfs tot in het voorjaar voldoende wilde groenten voor in de soep plukken. Ik weet precies welke planten waar staan en ik pluk een klein pondje brandneteltopjes voor in de soep. Op de grond speur ik verder naar afgestorven blad van smeerwortel en paardenbloem.

Tarbot met een Hollandaisesaus van duindoorn

Tarbot met een Hollandaisesaus van duindoorn Ingrediënten 4 mooie tarbotfilets 4 handen vol met wilde melde of waterkers 3 handen cantharellen Boter om in te bakken 3 gedroogde witte sneetjes brood (broodkruim)   Ingrediënten Hollandaisesaus 150 gram gesmolten boter,...

Sleedoorn brandewijn

Ik vind jenever, brandewijn of wodka puur niet te drinken maar houd ervan als er een smaak aan zit. Dat kun je doen door er limoen of citroen aan toe te voegen, maar geloof me, niets verslaat een fles eigen aangemaakte alcohol met sleedoorn of mispels. Of varieer en combineer eens met vlier, appelbes en duindoorn…