Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Groene Portretten: Asperges

Groene Portretten: Asperges

Asperges (Asparagus officinalis) worden beschouwd als een delicatesse en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. De plant is in Europa nog steeds in het wild te vinden en groeit graag langs rivieren en in kustgebieden. Bij de Oude Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen...

Recept met sperziebonen: Bohnen, Birnen, Speck

Recept met sperziebonen: Bohnen, Birnen, Speck Dit is een zeer smakelijk Duits gerecht, snel klaar en weer eens iets anders. Ingrediënten voor 4 personen: 500 gram jonge sperziebonen • 500 gram jonge krielaardappels Vijf sappige handperen 250 gram mager ontbijtspek...

Likeur van Moerasspirea

Likeur van Moerasspirea

Met moerasspirea maak je heerlijk ijs. Maar probeer spirea vooral ook eens als smaakmaker van likeur. Het jonge blad vind ik erg lekker in een gin-tonic.
De bloemen geven een diepe amandelhoningsmaak aan dranken, siropen en ijs. Ik geef je twee eenvoudige recepten waarmee je zonder twijfel een heerlijk resultaat boekt. Wie weet inspireert het je tot meer experimenten met moerasspirea.

Recept: Bosbespannenkoeken

Recept: Bosbespannenkoeken

Mijn lievelingsrecepten met Bosbessen! Bosbespannenkoeken Ingrediënten: 150 gram bloem 1 theelepel bakpoeder 60 gram kristalsuiker 1 ei 150 ml melk 250 gram rijpe bosbessen boter Werkwijze: – Maak van de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, ei en melk een beslag – Laat...

Recept: Raitziki met daslook

Recept: Raitziki met daslook

    Raitziki met daslook Ingrediënten: - ½ komkommer geschild - 1 theelepel zeezout - 15 stengels bieslook (ongeveer 18 cm in lengte) - 5 stengels van daslook, gewassen en gedroogd - 3 eetlepels halfvolle crème fraîche of dikke yoghurt - Schil en sap van ½...

Recept: Kambucha van Berkensap

    Kambucha van Berkensap Kambucha is een zuur dat je kunt gebruiken i.p.v. azijn om groenten mee in te maken   Ingrediënten: 10 liter berkensap 500 gram honing ( eventueel 100 gram groene thee ) 1 emmer 1 scooby ( schimmel kambucha ) Werkwijze: Zeef...

Recept: Berkensap Bier

    Berkensap Bier maken: Ingrediënten: 5 liter berkensap 1,25 kilogram honing 2 bosjes berkentwijgen kleintjes van ongeveer 25 cm lang en diameter van 0,5 tot 1 centimeter geactiveerd champagne gist (5 gram is voor mij altijd voldoende) halve theelepel...

Recept: Brood met knotswier

Recept: Brood met knotswier

Brood met knotswier Ingrediënten: 25 gram knotswierpoeder 30 gram verse gist 1 theelepel vloeibare honing 150 ml warm water 150 ml warme melk 2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie 340 gram sterke witte broodmeel 110 gram volkoren broodmeel 1 afgeronde theelepel fijn...

Frisse soep van vogelmuur

Frisse soep van vogelmuur

    Frisse soep van vogelmuur Ingrediënten: 4 lenteuitjes, in dunne plakjes gesneden 2 kraailookscheuten, in dunne plakjes gesneden 400 gram vogelmuurtopjes, dus zonder de stengels 1 gepofte kliswortel of pastinaak. Bij gebrek daaraan 1 grote aardappel in...