Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Groene portretten: Postelein

    Achterop het pakje posteleinzaad in mijn koelkast staat “een oer-Hollands gezond en lekker product”. Gezond en lekker is het zeker, maar Hollands? “Zaai zomerpostelein vooral niet te vroeg” Zomerpostelein (Portulaca oleracea), met z’n langgerekte blaadjes, wordt...

Inspiratie voor de Kerstsalade

Kleur uit eigen tuin Het bijzondere van sla is dat je de seizoenen kunt volgen. Je mag spelen met kleur en je haalt uit je tuin eindeloze inspiratie. Waarom niet werken met een thema en een salade samenstellen per seizoen of gewoon voor een speciale gelegenheid. Laat...

Recept: Savooiekoolsoep met bacon

Savooiekool heeft een stugger blad dan andere kolen en slinkt minder snel in de pan dan bijvoorbeeld boerenkool. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, savooiekool is erg lekker en zit boordevol vitamine C. Ze heeft alleen een iets langere kooktijd dan haar familieleden! Voor deze Stadstuinieren heb ik een voedzame soep van de bladeren gemaakt: “aardappel en savooiekoolsoep met bacon”

Recept: Pastinaak Cupcakes

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op culinair gebied is er ontzettend veel mogelijk met de gezonde en smakelijke pastinaak. Bakken, koken, pureren (stamppot), roosteren, frituren (chips), stoven… alles kan.
Omdat ik graag vervoerbare hapjes wilde maken voor een picknick, heb ik “pastinaak cupcakes” gebakken (naar een recept van Martha Stewart).

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.

Groene Portretten: Snijkool

Snijkool (door sommigen ook wel bladkool genoemd) is mijn favoriete winterse groente en een gewas waar ik mij ieder jaar weer op verheug. De mooie, gekartelde losse bladeren groeien razendsnel en zijn ongelofelijk gezond.

Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling

Er is ongelofelijk veel te maken met pompoen, hun pitten en hun bloemen (de mannelijke welteverstaan, want die hebben na de bevruchting immers geen functie meer). Ik heb dit keer “Bishak” (pasteitjes met pompoenvulling) gemaakt, naar een recept uit mijn boek “De Joodse keuken” van Claudia Roden.

Recept: Kervelsoep

Ik ben inmiddels een trouwe fan van mijn moeder’s kervelsoeprecept, al smaakt mijn uitvoering natuurlijk bij lange na niet zo goed als die van haar. Mijn moeder kreeg het recept weer van mijn Belgische oma, dus het is een oudje en super eenvoudig!

Groene Portretten: Kervel

Sommige groenten, kruiden of fruit brengen herinneringen naar boven. Of het nou de geur is of de smaak, ze laten je een vakantie herbeleven, de eerste maaltijd met je geliefde of een moment uit je kindertijd. Ik heb dat met kervel, een kruid dat mij doet denken aan de kervelsoep die mijn moeder vroeger regelmatig maakte.