Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Midwinterdrank uit de tuin

De dagen zijn kort, de avonden des te langer. Het werk in de tuin draait op een laag pitje en er is tijd om even rustig te genieten van binnen zitten en van iets lekker warm om te drinken. Uit eigen tuin natuurlijk. Lekker nagenieten van een mooie nazomeroogst.
Je kunt eindeloos veel oogsten uit de tuin voor een heerlijk kopje thee, maar voor mij zijn er drie absolute toppers die meteen goed zijn voor 95 % van de winterse thee die ik drink.

Zelf plantaardige melk maken

Met soyamelk en rijstmelk ben ik al een tijdje vertrouwd, maar ik had tot voor kort niet kunnen vermoeden dat ik zelf binnen een mum van tijd en op super eenvoudige wijze melk zou kunnen maken van walnoten uit de tuin of van hazelnoten uit het park en dat deze melk ook nog eens ontzettend lekker zou zijn!

Boerenkool: verrassend anders

Ben je uitgekeken op de klassieke stamppot in talloze winterse variaties, dan wordt het misschien tijd voor een boerenkooltaart. Of: hoe maak je dat boerenkool eens verrassend anders op tafel komt. De smaak van boerenkool is niet echt uitgesproken en laat zich mooi combineren met aardappelen en ui. Voor een pittig accent gebruik je oude kaas en knoflook.

Recept: Verse rode zuurkool

Wil je een in de herfst geoogste, late rodekool zachter van smaak en beter verteerbaar maken, dan kun je aan de in smalle reepjes gesneden bladeren wat appelazijn en zout toevoegen en ze vervolgens 10 minuten stevig kneden (door sommige koks “masseren” genoemd). Het...

Recept: Maissoep

Ik heb deze keer maissoep gemaakt van de kolven. De 4 maiskolven heb ik gekookt en er daarna de korrels afgesneden. Aan het overblijvende kookvocht (ongeveer een liter) heb ik een groentebouillonblokje toegevoegd en 3 grote aardappels (in kleine blokjes gesneden). Dit...