fbpx

Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen

Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen

Elk jaar zaai ik bonen die je gedroogd kunt bewaren. Ik kies bijvoorbeeld borlotti, flageolettes of zwarte bonen. De bonen kun je in twee soorten kopen: stok- of stamboon. In een kleine tuin zijn de klimmers (stokbonen) makkelijk. Je kunt veel bonen oogsten en ze nemen weinig ruimte in beslag.
De bonen verwerk ik in een heerlijke salade.

Recept: Salade met knolvenkel

Recept: Salade met knolvenkel

Oogst knolvenkel vooral niet te laat, grotere knollen zijn niet altijd lekkerdere knollen. En eet ze het liefst zo vers mogelijk en rauw op. Stoven, koken en grillen is ook mogelijk, maar naar mijn idee komt de bijzondere en unieke smaak van deze groente het beste tot z’n recht als er niet teveel mee gerommeld wordt.

Groene portretten: Lavendel

Groene portretten: Lavendel

Sommige mensen vinden de geur van lavendel stoffig en ouderwets, anderen zijn er zo weg van dat ze er ieder jaar voor naar de Provence rijden. Wat je er ook van vindt, de oeroude en wereldwijd bekende lavendel (Lavandula) is een plant met een enorm scala aan kwaliteiten waar boeken over vol geschreven zijn.

Recept Pompoenwafels

Recept Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Eten uit de stadstuin: Sla

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Recept gevulde courgettebloemen

Recept gevulde courgettebloemen

Pluk ’s morgens vroeg de net geopende vrouwelijke courgettebloemen met vruchtbeginsel. Borstel ze met een zacht borsteltje schoon en haal eventuele insecten eruit. Bewaar de bloemen in de koelkast zodat ze niet verleppen of vul ze direct als ze nog openstaan. Maak een mengsel van jonge geitenkaas en per courgettebloem een theelepel fijngehakte geroosterde hazelnoten, fijngehakte gladde peterselie, een beetje citroentijm en een snufje zout en peper…

Recept: Courgettesalade

Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Deze heerlijk risotto krijgt smaak door de bouillon. Zelf gemaakt van restjes groenten is het lekkerst maar een van bouillonblokje kan prima. Dit recept is vegan maar je kunt er voor kiezen om er wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Doe het dan tegelijk met de peterselie zodat de kaas tijd heeft om te smelten.

Recept: Radijs inmaken

Recept: Radijs inmaken

Als je oogst een keer groter is dan verwacht, kun je overwegen om de radijsjes in te maken. Dat is een leuke manier om ze wat langer te kunnen bewaren en maakt ze tot een extra bijzondere toevoeging aan salades of een broodje kaas