fbpx

Recepten uit eigen tuin

Lekker koken en bakken met je eigen oogst. Van eenvoudige recepten tot gerechten waarmee je de show steelt.

Salie drogen

Salie drogen

Ik vind salie gedroogd soms zelfs nog lekkerder dan vers en spaar het daarom graag op voor de grijzere maanden van het jaar. Als je salie wilt drogen, kun je dat het beste op een zonnige dag doen met een laag luchtvochtigheidsgehalte en wanneer de planten op hun mooist zijn (maar nog niet in bloei).

Salie kweken en snoeien

Salie kweken en snoeien

Salie (Salvia officinalis) is een kruid apart, vind ik. Niet alleen vanwege de bescheiden, zachte kleur en de veloursachtige textuur van de bladeren, maar ook omdat de smaak verrassend veel zwaarder is dan het uiterlijk van de plant doet vermoeden.

Recept: Courgette smoothie met aardbei

Recept: Courgette smoothie met aardbei

In het courgette-hoogseizoen kan de oogst overweldigend zijn. Naast courgettesoep kun je deze groente ook verwerken in zoete en hartige cake en je kunt ze inmaken als komkommers of er jam van koken. Als je het echt niet meer weet, maak dan eens courgette-ijs of deze lekkere smoothie!

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

De tuin komt langzaam uit zijn wintermodus. Ik ben weer bezig met de compost te verdelen over mijn groentevakken en van de eerste zaaisels zijn de groene blaadjes te zien. Kijken jullie ook reikhalzend uit naar die eerste, malse blaadjes sla? Ik zaai in februari altijd wat extra erwten, laat ze groeien in de vensterbank en verwerkt ze in allerlei gerechten.

Recept: Salsa Verde met tomatillo

Recept: Salsa Verde met tomatillo

De voornaamste toepassing van tomatillo’s is de verwerking tot groene saus of salsa verde. Deze saus is een van de basis ingrediënten in de Mexicaanse keuken, en kent een brede waaier van toepassingen vergelijkbaar met de Amerikaanse ketchup. Warm, koud, in combinatie met maïs, bonen, tortilla’s en chili’s.

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!