Recept Aalbessengelei

Recept Aalbessengelei
De trosjes met bessen zijn vanaf het midden van de zomer te oogsten en fleuren rauw niet alleen ijs, taart of een kom yoghurt op, maar zijn ook perfect om sap, jam, gelei of limonadesiroop van te maken. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar jam (met zaadjes en velletjes!), maar aalbessengelei vond ik ook voor herhaling vatbaar.
Aalbessengelei maken
- Pluk zoveel mogelijk rijpe bessen en doe ze (nog aan het steeltje) in een pan met een scheut water.
- Laat ze ongeveer 15 minuten koken, net zolang tot de vruchtjes zijn gebarsten en hun vocht los hebben gelaten.
- Giet de bessen en het sap in een fijnmazige zeef boven een grote kom en laat alles een nacht uitlekken (pers het er vooral niet doorheen, want dan krijg je een troebel resultaat).
- Meet de volgende ochtend de hoeveelheid opgevangen vocht. Vervolgens reken je 10 gram suiker per 10 ml aalbessensap.
- Doe alles in een pan en breng het geheel langzaam aan de kook (wel af en toe voorzichtig roeren) en laat het ongeveer 5 minuten borrelen.
- De gelei is goed als een kloddertje ervan snel stolt op een koud bord.
- Giet de aalbessengelei in potten. Deksels erop,
- Klaar!


Stadstuinieren 2017-02 Tekst en fotografie: Stella Faber