Recept: Andijviepizza

Andijviepizza is het meest originele recept dat ik kon vinden om de oogst uit mijn tuin te verwerken.  De meeste recepten met andijvie zijn gestoofde of gekookte gerechten en een enkele salade. Dit originele pizzarecept van de Italiaanse Patricia Conte is een echte aanrader. 

 

Recept: Andijviepizza

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:
500 gram bloem 
1 theelepel zout
een zakje gist
ca. 350 ml handwarm water

Voor de passata:
blikje tomatenblokjes
olijfolie
geperste knoflook
een snufje zout
oregano
verse basilicum

Voor de pizza:
250 gram witte bonen
olijfolie
knoflook
peper en zout
(gekarameliseerde) uien
andijvie
Parmezaanse kaas

Zo maak je het:

Het deeg (genoeg voor 4 middelgrote pizza’s) maak je door de bloem te mengen met het zout, een zakje gist en ca. 350 ml handwarm water.
Kneed alles tot een bal en laat je rijzen tot hij in omvang is verdubbeld.

Voor de passata doe je het blikje tomatenblokjes, olijfolie, geperste knoflook, een snufje zout, de oregano bij elkaar in een pan.
Laat alles op een zacht vuurtje koken en indikken
Voeg op het laatste moment de verse basilicum toe.

Maak witte bonencrème  door met een staafmixer de witte bonen met olijfolie, knoflook, peper en zout tot een romig geheel te mixen.

Snijd de uien in ringen en karameliseer deze door ze extreem langzaam te bakken. Het op zeer laag vuur bakken zorgt ervoor dat de suikers uit de ui vrijkomen en dat deze worden omgezet in karamel.

Als het deeg gerezen is en de passata, bonencrème en uien klaar zijn, rol je het deeg zo dun mogelijk uit.
Smeer er wat bonencrème (of crème fraîche, als je niet van bonen houdt) en passata op en verdeel er gescheurde rauwe andijviebladeren, uienringen en geraspte Parmezaanse kaas overheen.

Schuif de pizza’s vervolgens in het midden van een zo heet mogelijk voorverwarmde oven en bak ze tot de randen van het deeg goudbruin kleuren. Afhankelijk van de temperatuur duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten.

Heerlijk!

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2016-01- Tekst en fotografie: Stella Faber