Bloemkoolsalade met druiven en walnoten - Stadstuinieren
recept

Bloemkoolsalade met druiven en walnoten

Je denk misschien dat druiven in ons klimaat niet zo lekker zijn, maar als je een goede soort kiest en hem plant op een warme en zonnig plek in je tuin, dan kun je eind van de zomer genieten van heerlijk, zoete druiven.

‘Het blad is ook eetbaar. De bekendste toepassing is de dolma’

Druiven eten we het liefste vers geplukt van de struik, zonder verder te verwerken . Maar je kunt ze goed gebruiken in gerechten met kip en gezouten vlees zoals ham en bacon. Ze zijn ook lekker door salades en wat dacht je van een Toscaanse schiacciata met blauwe druiven? Het blad is ook eetbaar. De bekendste toepassing is de dolma. Maar je kunt het jonge blad ook gebruiken in een salade met rijst, rozijnen, dille en pijnboompitten.

Recept: Bloemkoolsalade met druiven en walnoten

Deze frisse salade is een bewerking van een anoniem 18de eeuwse recept dat Jane Grigson in haar Fruit Book heeft opgenomen. Het is een lekker bijgerecht met geraffineerde smaken voor ongeveer 4 personen.

 

Dit heb je nodig:

  • 1/2 bloemkool
  • 175 g witte druiven
  • 3 el olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • 40 g walnoten
  • peterselie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Snijd de halve bloemkool in roosjes en kook deze beetgaar.
  2. Halveer de druiven en verwijder eventuele pitten.
  3. Maak een dressing van de olijfolie en azijn en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schenk de dressing in een saladekom.
  4. Giet de bloemkool af en voeg de roosjes toe aan de dressing in de saladekom. Laat de roosjes in de dressing afkoelen en roer tussendoor een keertje voorzichtig om.
  5. Voeg de druiven en walnoten toe en strooi er dan fijngehakte peterselie over. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie:

Recept: Oost-Indische kers pesto
Vlog: Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit
Recept: Pompoenwafels
Witte of groene asperges oogsten
Radicchio kweken en oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-03  Tekst en fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close