Boerentenentaart

Boerentenentaart

Van alle pronkbonen vormen ‘Boerentenen’ de allergrootste witte dopbonen die vaak tot meer dan 4 cm lang kunnen worden. Vier tot vijf van zulke groene peulen met binnenin telkens een vijftal witte reuze dopbonen zijn meestal ruim voldoende per persoon. Je hebt dus zo een maaltje bij elkaar geplukt en gedopt.

Ingrediënten

100 g tarwe- of speltmeel
100 g roggemeel
100 g plantaardige margarine
een eetlepel zonnebloemolie
een snuifje zout
40 verse dopbonen, voorgekookt in water met een takje bonenkruid
1 prei, heel dun gesneden
1 grote tomaat
mozzarellakaas

Maak een deeg van 100 gram tarwemeel en 100 gram roggemeel, 100 gram plantaardige margarine, een lepel zonnebloemolie en zout. Laat het deeg een halfuurtje rusten en druk het uit in een springvorm die je vooraf met olie of margarine hebt ingesmeerd.
Bak de bodem 10 minuten voor op 150°C.
Vul dan de voorgebakken bodem met de voorgekookte dopbonen, een heel fijn gesneden prei, een in stukken gesneden tomaat en strooi er wat mozzarellakaas bovenop. Sluit alles af met aluminiumfolie en bak 20 minuten op 180°C, haal de folie eraf en laat nog 10 minuten verder bakken.

Boerentenentaart is een stevig en misschien wat boers gerecht, maar zeer voedzaam en een flinke maaltijd op zich.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en Fotografie: Peter Bauwens