Eten uit de stadstuin: Broccoli

Voor deze koude salade gebruik ik graag boekweit- of groene thee noedels. Je kunt deze kopen bij de Toko.
Dit is een lichte avondmaaltijd waarin de broccoliroosjes een nootachtige smaak krijgen. Het gerecht is vegan.

 

Recept: Koude noedels met broccoli en palmkool

 

Dit heb je nodig (voor 3 personen)

1 broccoli
2 tenen knoflook
1 tl sambal oelek
50 ml wittewijnazijn
150 ml plantaardige olie
3 bosuitjes
stuk gember van ongeveer 2 cm

5-6 bladeren palmkool
1 el sesamzaad
1 pakje soba noedels
2 takjes munt
zout en versgemalen zwarte peper


Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 230 graden.
  2. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in kleine stukken. Hak 1 teen knoflook fijn. Meng de broccoli-roosjes met de knoflook, sambal, 1 eetlepel azijn en 50 ml olie.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de broccoli erover. Strooi er zout en peper over. Rooster de broccoli in 20-25 minuten zacht.
  4. Snijd ondertussen de bosui in dunne ringen, de gember in julienne (lucifer) en andere de teen knoflook in dunne plakjes. Meng de bosui, gember en knoflook in een ruime kom met de resterende azijn en 100 ml olie.
  5. Snijd de palmkool in repen en voeg die bij het bosui-mengsel. Laat even staan.
  6. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  7. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op verpakking. Giet af en spoel met koud water.
  8. Doe de noedels en broccoli bij de palmkool en hussel.
  9. Garneer met muntblaadjes en strooi er de sesamzaadjes over.

Eet smakelijk!

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2018-03 Tekst en Fotografie: Marleen van Es