Calendula oogsten en verwerken

Calendula oogsten en verwerken
De goudsbloem dankt zijn populariteit aan zijn geneeskrachtige werking. Zelfs gewoon naar de vrolijk zonnige en oranje bloemen kijken, zou volgens de overlevering al voldoende zijn om je gemoed op te beuren en donkere gedachten te verdrijven.
Calendula en gezondheid
Voor de geneeskrachtige werking van goudsbloem maakt men vooral gebruik van de oranje en gele bloemblaadjes, terwijl eigenlijk de gehele plant die opvallende geur en werking bezit.
Calendula zalf
Je kunt voor gebruik verse bloemblaadjes plukken, maar ze zijn ook snel te drogen op een warme geventileerde plaats. Droog ze goed na om ze voor de winter te bewaren. Vers of gedroogd kunnen de bladeren verwerkt worden in oliën en zalven.
Calendula zalf maken
Sap uit de stengels
Het sap uit de stengels is dan weer werkzaam bij wratten en eelt.

Goudsbloem in de keuken
De culinaire toepassingen van de goudsbloem zijn vrij beperkt, maar daarom niet minder belangrijk.
In landen zoals India worden de bloemen veelvuldig toegepast om wat saaie en kleurloze gerechten visueel op te peppen. Zo worden ze gebruikt om de veel duurdere saffraan te vervangen en om boter, rijst en kaas wat meer kleur en aanzien te geven. Gekookt in melk kunnen ze gebruikt worden in cake en pap om opnieuw meer kleur en een hogere kwaliteit te insinueren.
Ideaal dus ook om de verse bloemblaadjes als ‘eetbare bloemen’ toe te voegen aan een eenvoudige groene salade, of als extra oranje tint in een omelet.

Zo maak je thee met calendula
- Pluk één complete bloem, of de bloemblaadjes van twee bloemen.
- Doe ze in een kopje en giet er kokend water op.
- Voeg enkele blaadjes citroenmelisse toe en laat 10 minuten trekken.
- Drie kopjes zulke thee per dag*
*Niet gebruiken bij zwangerschap en bij allergische reacties uiteraard meteen ophouden.

Stadstuinieren 2020-02 Tekst en fotografie: Peter Bauwens