Recept: Chutney van groene tomaten

Heb je nog veel groene tomaten? Doe ze niet weg, maar verwerk ze in een chutney van groene tomaten.

Dit jaar had ik heel veel tomatenrassen buiten in de tuin staan. Ik was vooral heel erg benieuwd naar alle smaakverschillen. Het kweken van tomaten in een kas is het meest ideaal en dit is algemeen bekend. Tomaten zijn erg vatbaar voor ziektes als ze buiten groeien en daarnaast kunnen ze niet goed tegen te veel water. In de maand september kan er ineens heel veel water vallen, waardoor de tomaten zich helemaal volzuigen met water en vochtig worden van opspattend water. Dit is echt heel erg zonde.

Tomaten echt warmteaanbidders. Door de warmte verkleuren de tomaten ook naar rood of de kleur die het ras hoort te krijgen. Als het ineens erg koud wordt, is de kans klein dat alle tomaten nog zullen kleuren. Met de tomaten die niet rood zijn geworden, kun je hele lekkere chutney van groene tomaten maken.

“Met de tomaten die niet rood zijn geworden, kun je hele lekkere chutney maken”

Recept: Chutney van groene tomaten

Voor ongeveer 4 potten chutney (250ml):
1,5 kg groene tomaten
750 g sjalotten
4 grote goudrenetten
50 ml azijn
250 g gedroogde vijgen (dit kunnen ook rozijntjes of dadels zijn)
1 cm gemberwortel
3 tl zout
450 g suiker

Snij de tomaten en sjalotten in stukjes. Schil de appels en hak deze ook in stukken. Doe dit allemaal met de helft van de azijn in een grote pan, waar straks alles in past. Hak de gemberwortel in stukjes en snij de gedroogde vijgen in stukken en doe dit in de pan bij het mengsel. Laat alles even goed pruttelen en doe na ca. 10 minuten de rest van de azijn, het zout en de suiker erdoor. Laat de chutney koken en daarna op laag vuur ca. 50 minuten indikken. Doe daarna de chutney in steriele potten* en draai de deksels erop. Laat de potten met het deksel naar beneden afkoelen, dan trekken ze vanzelf vacuüm.

* Hoe maak je potten steriel?

  • Zorg altijd eerst dat, als je potten hergebruikt, de potten goed schoon zijn. Je kunt ze goed schoonmaken in een teiltje warm water met soda. Spoel ze daarna wel heel goed af. Doe dit ook met de deksels. Gebruik je nieuwe potten, spoel ze dan goed af met warm water.
  • Je kunt de potten in de oven opwarmen. Spoel eerst de potten goed af en zet ze daarna met de opening naar boven op een bakplaat. Draai de oven naar ca. 110 graden en laat de potten 15 minuten staan. Doe de deksels, 5 minuten voordat je de chutney in de potten gaat doen, in een schaal met kokend water.
  • Als je maar een aantal potjes nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om de potten in een pan met water te zetten. Neem een grote pan, zet de potten met de opening naar boven in de pan en vul ze met koud water. Laat het water 10 minuten koken en haal uiteindelijk de potten eruit. Doe de deksels, 5 minuten voordat je de chutney in de potten gaat doen, in een schaal met kokend water.
  • Heb je in één keer heel veel potten nodig? Zet dan alle potten met de deksels in de vaatwasser. Kies het warmste programma en vul de potten met chutney, meteen vanuit de vaatwasser, als ze nog warm zijn.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren: Blog oktober, Floor Korte