Recept: Daslookpesto

Daslook kun je oogsten van februari tot april. Dit is lekker in salades, boter en pesto. Daarna volgen de bloemen; deze zijn lekker en decoratief in salades, een bloemenboter of in sauzen. Vanaf mei kun je het zaad oogsten en de bollen, die je zoals knoflook kunt gebruiken, oogst je vanaf november tot eind januari.
Opgelet
Verwar daslook niet met de giftige lelietjes-van-dalen. Kneus altijd eerst het blad: het moet écht sterk naar look ruiken. Zo niet, blijf er dan vanaf.
Recept: Pasta met daslookpesto
Ingrediënten:
– Spaghetti voor 4 personen
– 10 daslookblaadjes, grof gesneden
– 4 eetlepels daslookpesto gemaakt van een bos daslook, handvol hazelnoten, olijfolie, theelepel suiker, zout en peper. Doe dit allemaal in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde pesto
– 1 ui
– Extra olijfolie
– Geraspte oude kaas naar smaak
– Extra peper en zout naar smaak
– Wat zest van een citroen naar smaak
Werkwijze:
Fruit de ui
Kook de pasta al dente
Voeg de daslook bij de ui en fruit 1 minuut
Doe de pasta erbij
Vervolgens de pesto
Roer goed om
Maak op smaak met oude kaas, peper en zout en extra olijfolie
Rasp er zest naar smaak over
Eet smakelijk!
Bestel hier het boek van Edwin Florès:
Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Edwin Florès