Eten uit de stadstuin: Koolrabi

Koolrabi is misschien wel de grappigste plant in de moestuin. Hij heeft iets buitenaards. De kool groeit net boven de grond en hier en daar schieten er een paar stengels uit. Hij is er in het groen maar ook in het paars! Na het schillen is de paarse koolrabi trouwens wel wit.
“Koolrabi heeft een milde smaak en laat zich goed verwerken in een salade, gratin of roerbakgerecht”

Ondanks dat je de groente ook bij de grotere supermarkten kunt kopen, hoort hij toch bij de vergeten groente. Onterecht wat mij betreft want de smaak is verfijnd en hij is makkelijk te verwerken. Dat kun je van een schorseneer niet zeggen!
De koolrabi heeft een milde smaak, licht koolachtig en laat zich goed verwerken in een salade, gratin of roerbakgerecht. Je kunt de kool raspen, in julienne (lucifers) of carpaccio-plakjes snijden. Een paar uurtjes marineren is lekker en je kunt er ook kimchi van maken! En bij weinig tijd: combineren met remouladesaus en gebakken vis.

Zelf kweken

Zaai koolrabi vanaf juni buiten direct in de volle grond. Maak de grond los en werk er wat compost door. De koolrabi heeft tijdens de groei namelijk flink wat stikstof nodig. Houd bij het zaaien rekening met een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm. Je kunt koolrabi ook in april binnen of in een koude bak voorzaaien. Als de plantjes groot genoeg zijn, plant je ze half mei op de definitieve plek. Koolrabi kan last krijgen van de rupsen van het koolwitje en witte vlieg. Je kunt de planten daartegen beschermen met insectengaas.

Tip

Zaai je in de zomer? Let er dan op dat je regelmatig water geeft. De wortels van koolrabi groeien namelijk ondiep. Heeft je koolrabi te weinig water gehad dan kan de kool taai en vezelig worden en barsten.


Recept voor een salade met koolrabi, appel en gerookte makreel

Van koolrabi maak je snel een frisse en lichte salade. Een perfecte lunch! Je kunt deze salade ook als bijgerecht eten. Lekker bij vis en gebakken aardappels.

Dit heb je nodig

1 kleine koolrabi
1 appel
30 g hazelnoten
50 g gerookte makreelfilet
30 g parmezaanse kaas
3 el olijfolie
1/2 citroen
1 tl dijonmosterd
2 takjes munt
grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

Schil de koolrabi, net als een appel. Halveer hem en verwijder de harde onderkant. Schaaf met de mandoline de kool in dunne plakjes. Heb je geen mandoline, gebruik dan een scherp mes.
Verwijder met een appelboor het klokhuis en schaaf of snijd de appel ook in dunne plakjes. Rooster de hazelnoten even kort in een droge koekenpan op hoog vuur en hak ze grof.
Leg de plakjes koolrabi en appel op een schaal of een groot bord. Verdeel de gerookte makreelfilet en de gehakte hazelnoten erover. Schaaf de parmezaanse kaas.
Maak een dressing van olijfolie, het sap van een halve citroen en mosterd. Schenk de dressing over de salade.
Bestrooi de salade met de geschaafde parmezaanse kaas. Scheur de blaadjes munt boven de salade en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper. Serveer direct.

Stadstuinieren 2016-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es