Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte.

“Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak!”

Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste! Maar je kunt er veel meer gerechten mee maken. Eigenlijk kun je alle recepten voor wortelen ook voor pastinaak gebruiken, van smeuïge taart en zoete muffins tot pittige soep en fluweelzachte puree.

Pastinaak in de moestuin

Pastinaak is een tweejarige plant en groeit het beste in losse grond. Tuinier je op zware klei? Maak dan de grond wat losser door er zand of compost door te werken. Het loof kan wel een hoogte van 1,5 meter bereiken, een plekje aan de rand van de moestuin is dus ideaal.
Je kunt pastinaak in het voorjaar en aan het einde van de zomer zaaien. In de herfst en winter oogst je de pastinaken die je in het voorjaar hebt gezaaid. Wat je niet gebruikt, kun je laten staan voor het volgende seizoen. Pastinaken overleven de winter. Een paar graden vorst komt de smaak zelfs ten goede! Wil je in de winter ook oogsten, zet dan een markering bij de plant en bedek de grond met een mulchlaag. Het loof sterft namelijk af en door de mulchlaag voorkom je dat je in bevroren grond moet graven.

Tip

Laat een pastinaak ook eens bloeien. De zaden kun je het volgende jaar weer gebruiken om te zaaien en de bloemen trekken zweefvliegen aan. De zweefvlieg is de natuurlijke vijand van de luis. Zo zorg je zelf voor meer ecologisch evenwicht in je tuin!


Recept voor geroosterde pastinaak met granaatappelpitjes en koriandersaus

De zoete smaak van pastinaak komt door het roosteren nog beter tot zijn recht. De friszoete granaatappelpitjes en de kruidige koriandersaus passen perfect bij het zoet van de pastinaak.

Dit heb je nodig

3 pastinaken, ongeveer 500 g
2 el olijfolie
50 g granaatappelpitjes
zeezout flakes

voor de koriandersaus
bosje koriander
1 takje basilicum
1 takje munt
1 teentje knoflook
70 ml olijfolie
½ citroen
1 gedroogde chilipeper

staafmixer of kleine keukenmachine

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd de pastinaak een aantal keer in de lengte.
Halveer de lange repen tot ze zo groot zijn als frites.
Vul een bakblik of ovenschaal met de pastinaakreepjes en schenk er 2 eetlepels olijfolie over. Hussel de pastinaakreepjes om de olie gelijkmatig te verdelen. Strooi er wat zeezout over.
Zet de pastinaak in het midden van de oven en rooster ze in ongeveer 40 minuten zacht en licht bruin. Schep de pastinaak na 20 minuten even om.
Terwijl de pastinaak in de oven staat, kun je de koriandersaus maken.
Vul de maatbeker van de staafmixer met koriander, de blaadjes van de takjes basilicum en munt. Pers een teentje knoflook boven de beker en voeg een deel van de olijfolie toe.
Mix de kruiden en olie. Voeg de rest van olijfolie toe en mix tot het een dunne saus wordt.
Pers de helft van de citroen en voeg het sap naar smaak toe.
Breng op smaak met een fijngemalen, gedroogde chilipeper.
Serveer de pastinaak direct uit de oven.
Bestrooi naar smaak met wat zeezout flakes, garneer met de granaatappelpitjes en schenk er de koriandersaus over.

Stadstuinieren 2016-05 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es