Eten uit de stadstuin: Rabarber

Sinds kort heb ik een rabarberplantje in de tuin. Jarenlang ontbrak de sierlijke moestuinplant in mijn volkstuin. Ik hoorde namelijk in het kamp van mensen met een afkeer van rabarber.

“Sinds ik een aantal recepten heb uitgeprobeerd, ben ik die smaak gaan waarderen”

Je houdt ervan of je gruwelt ervan! Een echte rabarberliefhebber ben ik nog steeds niet maar sinds ik een aantal recepten heb uitgeprobeerd, ben ik die friszure smaak wel beter gaan waarderen. Een paar stukjes rabarber door de salade vind ik lekker en de frisse accenten van rabarber geven een cake of taart wat meer pit.
Rabarber is een makkelijke plant. De scheuten komen in maart en april uit de grond en je kunt ze oogsten als de stengels lang en dik genoeg zijn.

Tips

Hoewel de bloemen prachtig, stoer en robuust zijn, is het voor de levensduur van de plant beter dat je ze verwijdert. Het is goed om de plant eens in de drie jaar te verjongen. Graaf de plant in het voorjaar op, splits de kluit en plant met lekker veel compost weer uit.

Oxaalzuur

Vaak hoor je dat je kalk moet toevoegen om het oxaalzuur in rabarber te verminderen. Ik doe dat zelf niet. De jonge scheuten schijnen minder oxaalzuur te bevatten. Dus mijn advies is oogsten vóór de langste dag en niet te vaak op tafel zetten!


Recept voor taart met rabarber en amandel

In dit recept meng je grove stukken rabarber door een smeuïg amandelvulling. De friszure smaak van rabarber combineert heel goed met de zoete en wat zwaardere vulling.

Dit heb je nodig

90 g koude boter in stukjes
200 g bloem
70 g witte basterdsuiker
2 eieren (L)
snufje zout
3 stengels rabarber
1 citroen
100 g boter op kamertemperatuur
100 g lichtbruine basterdsuiker
2 eieren (L)
150 g amandelmeel
75 g bloem
1 el geschaafde amandelen
1 el poedersuiker

hoge bakvorm van 20 cm
bakbonen

 

Zo maak je het

Snijd de koude boter in stukjes en meng met de bloem, basterdsuiker, eieren en een snuf zout. Kneed het tot het een bal vormt. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrooi het aanrechtblad met bloem en druk het deeg plat. Rol het deeg voorzichtig uit. Gebruik wat extra bloem als het deeg aan de deegroller blijft plakken.
Vet de bakvorm in met boter en leg het deeg in de vorm. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven.
Was en snijd de rabarber in grove stukken en pers de citroen. Vul een ovenschaal met de stukken rabarber en het citroensap. Zet de rabarber ongeveer 10 minuten in de oven.
Maak ondertussen de amandelvulling. Mix de boter met basterdsuiker en eieren. Voeg het amandelmeel en bloem toe. Haal de rabarber uit de oven, schenk het restje citroensap bij de vulling en meng goed.
Vul de taart met de helft van de amandelvulling en leg er de helft van de rabarber op. Vervolgens de rest van de vulling en leg de rest van de rabarber bovenop. Druk de rabarber een beetje in de vulling.
Bak de taart in ongeveer 25 à 30 minuten in het midden van de oven bruin. Houd de taart in de gaten en als het te hard gaat, dek de taart dan af met aluminiumfolie. Laat de taart afkoelen en verwijder voorzichtig de taartvorm.
Rooster in de droge koekenpan het amandelschaafsel.
Garneer de taart met het amandelschaafsel en bestrooi met poedersuiker.

Stadstuinieren 2016-03 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es