Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Je kunt eindeloos variëren en ook veel andere groenten kun je eten als sla. Denk maar aan spinazie of andijvie.

“Is de sla gaan bloeien? De bloemen zijn eetbaar en heel decoratief in een salade”

Als je zaden gaat kopen, kun je kiezen uit pluk- of snijsla, krulsla, bindsla of kropsla. Je kunt alle soorten direct in de tuin zaaien maar voor een grote pot of teil op je terras of balkon is pluk- of snijsla een goede keuze! Kies bijvoorbeeld mesclun of rucola. Het is makkelijk en je kunt de hele pot vol zaaien.

Sla zaaien en oogsten

Zaaien kan vanaf april tot september direct buiten. Gebruik je een teil of cementemmer? Zorg dan voor een goede afwatering door gaten in de bodem te boren en leg wat potscherven op de bodem. Stort vervolgens je teil vol met potgrond. Houd de grond met een plantensproeier goed vochtig als de zaden kiemen. Zet de pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.

Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

 


Gevulde sla met quinoa en geroosterde asperges

Dit is een fijn basisrecept voor een maaltijdsalade. De geroosterde asperge combineert perfect met de zoutige feta. Je kunt variëren door eens lente-ui, peultjes of kropsla te gebruiken. Het is maar net wat je in de tuin hebt staan!

Dit heb je nodig

200 g quinoa
1 groentebouillonblokje
10 groene asperges
1 prei
20 g boter
80 g erwten (diepvries)
2 el zonnebloempitten
30 g hazelnoten
1 citroen
2 el olijfolie
40 g rucola
200 g feta
zout en versgemalen peper
6 grote bladeren ijsbergsla
5 takjes basilicum
1 takje munt

Zo maak je het

Kook de quinoa met het groentebouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de harde uiteinden van de asperges. Snijd de prei in de lengte, was hem en snijd in halve ringen.
Verhit een grillpan of zet de contactgrill aan en rooster de asperges in 10 minuten zacht.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei in 10 minuten zacht. Roer regelmatig om te voorkomen dat de prei bruin wordt.
Doe de erwten in een kom, schenk er kokend water over en laat even staan. Giet de erwten af, voeg ze bij de prei en bak enkele minuten mee.
Rooster de zonnebloempitten en hazelnoten in een droge koekenpan op hoog vuur. Let op dat ze niet verbranden. Laat de hazelnoten afkoelen en hak ze grof.
Pers de citroen en roer het sap samen met de olijfolie door de quinoa.
Snijd de geroosterde asperges in stukken van 4–5 cm.
Vul een grote kom met de quinoa, asperges, prei, erwten, zonnebloempitten, hazelnoten en rucola en hussel.
Brokkel de feta erover en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Haal voorzichtig 6 bladeren van de krop ijsbergsla en vul ze met de salade. Strooi er de blaadjes basilicum en munt over.

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es