Eten uit de stadstuin: Aardpeer

Als er één tuinplant goed bij mij past dan is het de aardpeer! Ik zal je vertellen waarom. Als eerste en de belangrijkste reden: de smaak is voortreffelijk, nootachtig en in de verte lijkt het op artisjok. Zalig! En dan bijna het belangrijkste: je hoeft er helemaal niets voor de doen. Echt waar.

“Als dit niet het braafste plantje in de moestuin is, dan weet ik het ook niet meer”

Je stopt de knollen in de winter of het voorjaar in de grond en dan begin je in de herfst met oogsten. Tussendoor heb je nog kunnen genieten van de kleine, gele zonnebloemachtige bloemetjes. En het is ook nog eens vaste plant! Als dit niet het braafste plantje in de moestuin is, dan weet ik het ook niet meer. Het is een wonder dat je de aardpeer zo weinig tegenkomt. Nu heb ik wel een vermoeden wat daarvan de oorzaak is. Het verteren van aardperen is niet voor iedereen even prettig. Ze beïnvloeden je stoelgang op een wat luidruchtige wijze. Maar ik neem dat op de koop toe. Overigens eet ik altijd kleine porties om de mensen in mijn omgeving nog enigszins te vriend te houden.

Tips

Aardperen zijn vanaf november te koop als groente bij de grotere supermarkt of op de boerenmarkten in de grote steden. Je kunt ze meteen in de keuken gebruiken of uitplanten in de tuin. De knollen zijn beperkt houdbaar en bewaren gaat eigenlijk het beste in de grond.
De planten kunnen wel 2 meter hoog worden, daarom is een plek aan de rand van je moestuin ideaal. Ze woekeren wel een beetje. Ik steek in het voorjaar na de laatste oogst, een groot deel weg, zodat de planten niet mijn hele moestuin overnemen.


Recept mini quiches met aardperen en paddenstoelen

Dit is een leuk en makkelijk gerecht om te maken voor een buffet. Je kunt het vooraf bereiden en opgewarmd serveren. Maar ook koud zijn de taartjes lekker. De smaak is subtiel en nootachtig. De aardpeer is nog redelijk onbekend dus de kans is groot dat je je gasten er mee kunt verrassen! Ik gebruikte nameco paddenstoeltjes. Als je die niet kunt vinden, gebruik dan kastanjechampignons.

Voor 6 mini quiches

Dit heb je nodig

6 plakjes bladerdeeg
3 aardperen
4 eieren (middelgroot)
100 g mascarpone
10 à 15 g bieslook
12 takjes verse tijm
handvol kleine paddenstoelen zoals nameco
versgemalen zwarte peper en zout

6 taartvormpjes van 10 cm en bakpapier

Zo maak je het

Verwarm de oven op 180 graden.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed de taartvormpjes alvast met bakpapier.
Was de aardperen grondig. Schil de aardperen met een dunschiller en rasp ze grof. Klop 3 eieren in een ruime kom los, voeg de mascarpone toe en meng goed. Hak de bieslook. Voeg het aardperenrasp, de gehakte bieslook en een flinke snuf zout bij het ei-mascarponemengsel en roer door.
Leg het deeg in de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Schenk het aardpeer-eimengsel in de vormpjes. De hoeken van het bladerdeeg kun je een beetje in het taartje drukken zodat het niet meer uitsteekt.
Rits de blaadjes van de tijmtakjes en strooi over de taartjes.
Veeg de paddenstoelen schoon en druk die voorzichtig in het aardpeer-eimengsel.
Maal er versgemalen peper over.
Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
Schuif de taartjes in de oven en bak de taartjes in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten bruin.

Tip

Aardperen kun je koken, stomen, bakken en grillen. Gegrild als krokante chips zijn ze door een salade erg lekker. Maar je kunt er ook soep van maken of ze combineren met aardappels in een gratin.

Stadstuinieren 2016-01 Tekst en Fotografie: Marleen van Es