Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Een moestuin zonder pompoen? Ik kan me er niets bij voorstellen. Want als de plant eenmaal goed is aangeslagen, ben je verzekerd van een flinke oogst. Pompoenen kun je lang bewaren dus geen paniek als je weer met fietstassen vol pompoenen naar huis gaat.

“Met de geur van kaneel heb je meteen de gezellige herfstsfeer in de keuken”

Vanaf april kun je pompoenen direct in potjes van 9 x 9 cm zaaien. Om de zaden snel te laten kiemen, houd je de potjes een aantal dagen binnen. Zet de potjes vlot buiten zodat het stevige planten worden. Als de planten 15 à 20 cm zijn en de kans op nachtvorst gering is, kun je ze in de tuin planten. Een zonnige én ruime plek is ideaal. De ranken van de plant nemen alle ruimte in die ze kunnen vinden. Drie vierkante meter is echt niet vreemd.

Bescherm de jonge pompoenplanten tegen slakken. Dat kan met cloches die je over de plant zet. Ook plastic potten waar je de bodem hebt uitgesneden of een flinke laag zand rondom het jonge plantje, houdt slakken uit de buurt.
Pompoenplanten groeien bij vochtig en warm weer enorm. Ik zou het eens moeten opmeten, maar soms lijkt de plant wel een meter per dag te groeien!
Knip gerust de uiteinden van de plant af, als er een aantal pompoenen aan de plant groeit. De eerste pompoen kun je in augustus oogsten.

Pompoenbloemen

Wist je dat je de bloemen van pompoen kunt eten? Vul ze met een mengsel van roomkaas, knoflook en bieslook. Draai de bloem dicht, haal ze door een beslag en frituur ze kort.

  • Zaai in april en mei
  • Is er eind april of begin mei nachtvorst voorspeld, dek de planten dan af met een vliesdoek of een oud stuk textiel
  • Pompoenen kun je in verschillende kleuren en maten kweken. Wat denk je van een leuke spaghettipompoen of een grote grijsgroene pompoen?

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken.

Wat denk je van wafels? Meng er wat specerijen zoals gember, kaneel en kruidnagel door en je heb meteen een gezellige herfstsfeer in de keuken!

Dit heb je nodig
Voor 6 wafels:
200 g pompoen
2 el kokosolie
125 g zelfrijzend bakmeel
½ tl baking soda
½ tl zout
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
mespunt kruidnagelpoeder
50 g witte basterdsuiker
1 el geraspte kokos
2 eieren (middelgroot)
125 ml melk

Garnering:
30 g walnoten
50 ahornsiroop
bolletje roomijs

Extra: (staaf)mixer en wafelijzer

Zo maak je het:

  1. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 200 gram. Verwijder de schil en snijd in blokjes. Kook de pompoen in een kleine pan met een kopje water in ongeveer 10 minuten zacht. Giet het water af en voeg de kokosolie toe zodat de olie vloeibaar wordt. Prak met een vork de pompoenblokjes fijn en meng het meteen met de olie. Laat een beetje afkoelen.
  2. Verwarm het wafelijzer.
  3. Meng in de maatbeker van de staafmixer het zelfrijzende bakmeel, baking soda, zout en specerijen.
  4. Voeg basterdsuiker, kokos, eieren, melk en pompoenpuree toe en mix het tot een luchtig beslag.
  5. Schenk het beslag in het wafelijzer. Sluit de deksel en bak de wafels in ongeveer 5 minuten gaar en bruin.
  6. Serveer de wafels met ahornsiroop, gehakte walnoten en een bolletje roomijs.

Tip: Heb je geen wafelijzer? Geen probleem! Dit recept is ook geschikt voor pannenkoeken.

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es