Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

“Probeer ook eens andere soorten, zoals zo’n futuristische Egyptische ui of roze bosuitjes”

Uien kun je zaaien maar ook als pootuien kopen. Zaai de uien of plant de pootuitjes in maart en april. Plant de pootuitjes niet te diep, het puntje van de ui moet net boven de grond uitsteken. Zelf plant ik de rijen uitjes overal tussendoor. Tussen de kropjes sla en naast de peultjes.

Geef direct na het planten regelmatig water, dat zorgt ervoor dat ze snel aanslaan. Vanaf juli oogst je steeds zoveel uien als je nodig hebt. Haal in augustus wel alle uien uit de grond en laat ze drogen. Uien kun je maanden op een koele plek bewaren.

Probeer ook eens andere soorten, zoals zo’n futuristische Egyptische ui met uitjes in de top (google maar) of roze bosuitjes.

No waste

De uiteinden van bos- en lente-uitjes, die je normaal weggooit, kun je weer opnieuw planten. Zet het uiteinde van een uitje met de worteltjes in een bakje water of potgrond. Het wordt vanzelf weer een lente-uitje dat je kunt uitplanten. No waste!


Pizza met lente-uitjes en kruiden

Gegrilde lente-uitjes zijn erg lekker op een pizza. Door de dunne bodem en de lichte topping is het een goede lunch of een lichte avondmaaltijd. Het recept is voor twee pizza’s.

Dit heb je nodig:

7 g gedroogde gist
250 ml lauw water
300 g tarwebloem
1 tl zout
1 tl suiker
6 lente-uitjes of bosuitjes
1 rode ui
1 bol mozzarella
30 g Parmezaanse kaas
takjes verse kruiden zoals peterselie, bieslook en basilicum

 

Zo maak je het:

 • Los de gist op in 50 ml lauw water en laat het 5 minuten staan.
 • Meng de tarwebloem met het gistpapje, de rest van het water, zout en suiker.
 • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door.
 • Doe het deeg in een grote beslagkom en dek de kom af met theedoek. Zet de kom op een warme plek. Is de temperatuur in de keuken aan de lage kant? Plaats de kom dan in een warme oven. Ik verwarm de oven even voor op 60 graden en zet hem uit als ik het deeg er in zet.
 • Laat het deeg een uur rijzen tot het zich in volume heeft verdubbeld.
 • Verdeel het deeg in twee stukken. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog 15 minuten rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Snijd uiteinden van de lente-uitjes en verwijder de lelijke delen. Bak de uitjes in zijn geheel in een grillpan, tot ze zacht zijn en bruine streepjes hebben.
 • Snijd de rode ui in halve ringen.
 • Verdeel de mozzarella over beide pizza’s. Leg op iedere pizza drie gegrilde lente-uien en verdeel de rode ui over de pizza’s. Schaaf de Parmezaanse kaas boven de pizza’s.
 • Bak de pizza’s in 15 tot 20 minuten bruin en knapperig.
 • Hak de kruiden fijn en strooi over de pizza’s.

 


Stadstuinieren 2016-01  Tekst en Fotografie: Marleen van Es